Evropska svemirska agencija (ESA) lansirala satelite Galileo 13 i 14

Evropska svemirska agencija je u saradnji sa Evropskom komisijom još 21. oktobra 2011. godine započela projekat Galileo, koji za cilj ima smanjenje zavisnosti od američkog sistema globalnog pozicioniranja GPS i da poboljša usluge korisnicima.

Galileo ESA

Do sada je lansirano četiri para FOC satelita tokom 2014. i 2015. godine.

Jutros je Evropa u orbitu uspešno poslala dva nova satelita za navigacioni sistem u okviru projekta Galileo, navodi se u saopštenju francuske kompanije Arianespace.

Sojuz Galileo ESA

Ruska raketa Sojuz lansirana je u 10.48 iz raketnog centra u Francuskoj Gvajani sa 13. i 14. satelitom sistema za navodjenje Galileo. Sateliti nemačke proizvodnje distigli  su svoju orbitu 23.522 kilometra od Zemlje za tri sata i 48 minuta. Kako je izgledalo samo lansiranje, možete pogledati u videu

 

Ukoliko želite da uživo gledate šta se dešava sa raketom i kako se satelit automatski postavlja u orbiti, to možete pratiti na ovom linku.

U okviru projekta Galileo, do 2020. godine trebalo bi da bude lansirano projekat Galileo trebalo bi da ima ukupno 30 satelita, od kojih više rezervnih. Lansiranje satelita u okviru ovog projekta koštaće oko sedam milijardi evra.

Izvor i foto

Please follow and like us:

Advert

Pin It