Evropa šalje u orbitu još jedan satelit za nadgledanje Zemlje

Zajedno sa lansiranjem satelita Sentinel-2A, planiranim za proleće 2016. godine, za svoju osmatračku misiju planete Zemlje spreman je i satelit Sentinel-3A.

U okviru evropskog svemirskog programa Kopernikus, 16. februara iz ruskog Plesetsk Kosmodroma biće lansiran satelit za radarsko osmatranje Zemlje.

sentinel 2

satelit Sentinel 2 – foto esa.int

Kompanija RUAG Space iz Austrije opremila je prethodni satelit Sentinel -2 kompletnom opremom koja je obuhvatala GPS lokatore kao i kompletnu elektroniku koja povezuje satelit sa glavnim računarskim sistemom u zemaljskom centru. RUAG Space je zbog odličnog iskustva sa prethodnim satelitom i ovog puta uključena u program, pa je tako satelit Sentinel-2A opremljenim njihovom termo izolacijom, sistemom grejanja za preciznu kontrolu uslova u kojim se nalazi tehnika bitna za rad satelita. Partnerske ćerke firme RUAG Space Switzerland i RUAG SPACE Sweden zadužene za opremanje satelita solarnim panelima i glavnim računarskim sistemom, dok je kompanija Thales Alenia glavni “krivac” za dizajn, razvoj i konstrukciju samog satelta napravljenog od vlakana ugljenika.

Program satelita Sentinel je centralni deo evropskog svemirskog programa, koji će Evropskoj Uniji obezbediti podatke za višestruku primenu, počevši od parametara bitnih za zaštitu životne sredine, prostorno planiranje, zaštitu šuma i mnogih drugih oblasti koje će biti pokrivene sa 5 Sentinel satelita čije misije su planirane do 2021. godine.

Please follow and like us:

Advert

Pin It