Evropa ponovno želi da progura zakon o enkripcijama u aplikacijama

Evropski zakonodavci ponovo raspravljaju o donošenju zakona koji bi prisilio internetske kompanije na bezuslovnu saradnju sa policijom u istragama. Evropska poverenica za pravo Vera Jourova ističe kako je pod velikim pritiskom nacionalnih ministarstava unutrašnjih poslova zbog problema koje policija ima u pristupu enkriptiranim podacima i komunikaciji.

Ona je najavila kako će uskoro predstaviti ‘tri do četiri moguće zakonske opcije’ koje bi trebale organima vlasti omogućiti lakši pristup aplikacijama poput Facebookovog WhatsAppa. Portal Euractiv nagađa kako bi opcije mogle biti od dobrovoljne saradnje internet kompanija sve do krute legislative koja bi ih prisilila na saradnju sa policijom i agencijama.

WhatsApp i enkripcija aplikacija i komunikacije u njima ponovo su postali ‘vruća’ tema nakon nedavnog terorističkog napada u Londonu. Napadač je koristio upravo WhatsApp neposredno pre početka nerazumnih napada na slučajne prolaznike. Isto tako, taj je servis nedavno suspendovan u Brazilu zbog neslaganja oko pristupa podacima tokom kriminalističke istrage.

encription

Već je ranije bilo predloga donošenja zakona koji bi širom Evrope omogućio neometan pristup aplikacijama za pripadnike policije i sigurnosnih agencija. Ali, oponenti su do sada bili vrlo snažni u pružanju otpora takvim idejama, od internetskih kompanija i sigurnosnih eksperata do zagovornika čuvanja prava na privatnost. Oni ističu kako je nemoguće napraviti ‘ekskluzivan’ ulaz za istražne i pravosudne organe te da bi to otvorilo vrata i brojnim hakerima.

Sa druge strane, pripadnici snaga reda i sigurnosti ostali su bez mogućnosti pristupa komunikacijama koje su, uz opravdani razlog, pre mogli pratiti zahvaljujući dogovorima s teleoperaterima. Jourova upozorava kako su oni sada ostavljeni na procenu savesti proizvođača aplikacija što ih onemogućava u postizanju visokog nivoa sigurnosti građana i društva.

Please follow and like us:

Advert

Pin It