Epicenter nudi svojim zaposlenima ugrađivanje čipova

Startap kompanija im ugrađuje čip veličine pirinča pod kožu između palca i kažiprsta.

Jednim pokretom ruke mogu da otključaju vrata, ali i da štampaju dokument, ili plate porudžbinu u kafeteriji.

– To je veoma praktično. Čipovi mogu da zamene mnogo toga – uređaje za komunikaciju, kreditne kartice, ključeve – kaže Patrik Mesterton, jedan od osnivača i direktor kompanije “Epicenter”.

Ova tehnika se odavno primenjuje za obeležavanje kućnih ljubimaca, ili u službama za isporuku pošiljki. Ono što je novo jeste čipovanje celokupnog osoblja jedne kompanije.

Sa biološke tačke gledišta, nema posledica, jer elektronika obično ne izaziva reakcije u telu. Međutim, problem nastaje kada je u pitanju zaštita podataka. Kao što službama za isporuku pošiljki čip omogućava da u svakom trenutku utvrdi gde se ona nalazi, tako i poslodavac može da ustanovi kada je zaposleni došao na posao i da li se nalazi u blizini prijemnog uređaja. Slično je i sa karticama za otključavanje, ali njih možete i da zaboravite

– Ugradnja čipa u telo je veliki korak, ni meni nije bio jednostavan – kaže Masterton.

– S druge strane, to nije ništa novo. Niko nema problem s tim što ljudima ugrađju pejsmejker, a to je mnogo teži zahvat od ugradnje malog čipa koji šalje podatke na čitač.

Mnogi sa sumnjom posmatraju sve ovo. Mikrobiolog iz Stokholma Ben Liberton strahuje od hakovanja čipova. Što se tehnika bude više razvijala, to će etički problemi biti veći, upozorava on.

– To će biti drugačiji podaci od onih koje kradu s mobilnog telefona, na primer, podaci o zdravlju, mestu boravka nosioca, broju njegovih poslodavaca i trajanju zaposlenja, kao i o tome koliko se dugo zadržava u toaletu.

Please follow and like us:

Advert

Pin It