ELEKTRIČNI PAPIR – novi način skladištenja energije

Istraživači sa Univerziteta Linkoping u Švedskoj razvili su “električni papir ” u kom se može sačuvati energija, tj struja. Sam električni papir se sastoji od nano-celuloze i provodnog polimera.

Za razliku od baterija i kondenzatora na koje smo navikli, električni papir se proizvodi od jednostavnih obnovljivih materijala na bazi celuloze i lako dostupnih polimera.

Ovaj papir je vrlo lagan, ne zahteva opasne hemikalije ili teške metale za proizvodnju i vodootporan je.

Jedan list ovog novog materijala, veličine 15 cm u prečniku, debljine nekoliko stotinki milimetra, može da sačuva enegije koliko i 1F, koji je jedan od poznatijih superakumulatora energije trenutno dostupan na tržištu. Električni papir se može puniti na stotine puta i svako punjenje traje samo nekoliko sekundi.

elektricni papir

“Tanki filmovi koji funkcionišu kao kondenzator postoje već neko vreme. Ono što smo učinili je da smo proizveli materijal u tri dimenzije. Takodje je moguće proizvoditi i deblje listove ovog papira”, napomenuo je koautor studije profesor Ksavier Crispin.

Sam materijal, odnosno električni papir izgleda i na dodir oseća kao tanak list plastike.
Strukturna osnova materijala je nano-celuloza, koja se dobija tretiranjem celuloznih vlakana vodom pod visokim pritiskom, što kao rezultat daje čestice celuloze veličine 20nm u prečniku.
Ovakva celulozna vlakna se u rastvoru vode spajaju sa naelektrisanim polimerom, i od te smese se onda formiraju tanki listovi električnog papira.

električni papir

list električnog papira
foto credit – Linkoping univerzitet Svedska

Novi celulozno-polimerni materijal je postavio novi svetski rekord u istovremenom provodljivosti jona i elektrona, što objašnjava njegovu izuzetnu sposobnost za skladištenje energije.

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It