Električni čamac Quadrofoil uskoro u serijskoj proizvodnji

Slovenačka start-up kompanija Quadrofoil iz Slovenske Bistrice najavila početak serijske proizvodnje električnog čamca futurističkog dizajna, Quadrofoil Q2S, za prvi kvartal 2017. godine.

Ovaj svojevrsni gliser nalik onima koje možemo da vidimo samo u filmovima naučne fantastike, može da prevozi dve osobe, a kreće se tako što se uz pomoć C hidrokrila podiže iznad površine vode, i na taj način štedi energiju koja ga pokreće.

quadrofoil

Kompanija trenutno radi na razvoju dvoseda i četvoroseda ovog koncept plovila. Quadrofoil je nedavno završio najnoviju generaciju dvoseda i predstavio ga potencijalnim investitorima.

Prema nezvaničnim informacijama, Quadrofoil iz Slovenije je do sada u pretprodaji dobio čak 100 rezervacija za isporuku prvih primeraka ovog neobičnog glisera, koji bi trebalo da budu isporučeni kupcima u narednih nekoliko meseci.

quadrofoil-2
Startap Quadrofoil je od državne razvoje banke Slovenije dobio finansijsku podršku projekta u iznosu od 1,2 miliona evra, a za finalizaciju projekta neophodno je čak 60 miliona evra, koje Quadrofoil planira da obezbedi od investitora, fondova i procesa pretprodaje.


Quadrofoil gliser u verziji Q2A opremljen je električnim motorom snage 3.7 kW i baterijskim modulom od 5,2 kWh. Namenjen je prvenstveno glisiranju i uživanju na jezerima, i preporučena cena mu je 30.000 američkih dolara.
Prema specifikaciji proizvođača, Quadrofoil Q2A sa jednim punjenjem baterija može da pređe 80 kilometara, što je otprilike 2 sata uživanja na vodi. Ono što je najlepše, prema oceni potencijalnih investitora, koji su videli ovaj gliser uživo, je činjenica da uopšte ne zagađuje životnu okolinu i da ne meituje preveliku buku pri radu, kao što je to slučaj sa klasičnim gliserima.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It