Električni avioni kao budućnost transporta – da li je to moguće?

Jedna od najvećih avio kompanija u Evropi, EasyJet, saopštila je danas da namerava da započne konstruisanje aviona na električni pogon u narednoj deceniji. Easyjet će sarađivati sa startup kompanijom koja se bavi vazduhoplovstvom, pod nazviom Wright Electric.

Kompanije imaju ambiciozne ciljeve: žele da izgrade avione sa 120 i 220 putničkih mesta i dometom od 540 kilometara. Međutim, to je zaista mnogo ambiciozno i pokrenulo je niz skeptičnih pitanja.

Osnovni problem je pitanje fizike: gustina energije mlaznog goriva je mnogo veća od gustine energije baterija. Kao rezultat, konvencionalni avion može putovati na hiljade kilometara dok ne bude zahtevao punjenje, a električni avioni bi mogli da pređu samo delić tog rastojanja, pre nego što ostanu bez napajanja.

Skica Zunum električnog aviona
Izvor: Zunum

Ipak, postoji značajan prostor za poboljšanje u tehnologiji električnih aviona, tvrdi NASA naučnik Sean Clarke.

„Električni pogonski sistemi mogu postati relevantni na tržištu mnogo ranije nego što svi očekuju, jer su mnogo efikasniji,“ rekao je Clarke.

Ne samo zato što se performanse baterija neprestano poboljšavaju, već postoje i načini da se poboljšaju performanse elektromotora i time dosegnu veći domet od onog koji mogu dostići postojeće tehnologije, dodao je Clarke.

Postoje i drugi način da se postigne veća prednost električnih aviona i da dostignu razuman raspon. Startup kompanija Zunum Aero razvija električni avion čija tehnologija kombinuje baterijsko napajanje i konvencionalni generator. Zunum očekuje da će njegov prvi avion, koji bi trebalo da bude predstavljen 2020. godine, imati domet od oko 1 000 kilometara, što bi bilo dovoljno za neke kraće letove.

Na tržištu postoje već električni avioni, a kako Clarke tvrdi, jedan od najboljih je Alpha Electro, koji ima domet od oko 120 kilometara.

Električni avioni neće zameniti konvencionalne avione u skorije vreme. Ogromna razlika u gustini energiji će ostaviti konvencionalne avione u domenu dugih letova. Ali, mnogi naučnici predviđaju budućnost hibridnih aviona i eventualno potpuno električnih aviona. Prednosti električnih aviona su zaista mnogobrojne, počev od toga da bi manje buke stvarali i bili bi efikasniji i bolji za životnu sredinu.

Izvor: Ars Technica

Please follow and like us:

Advert

Pin It