Dyson planira da lansira električni automobil do 2020. godine

Dyson, kompanija koja je poznata u svetu po svojim usisivačima, potvrdila je da radi na proizvodnji električnog automobila. Kompanija će predstaviti svoj električni automobil za tri godine i izjavila da ima tim od preko 400 ljudi koji rade na tom projektu.

James Dyson, osnivač kompanije, poslao je saopštenje u elektronskoj pošti svojim zaposlenima: „Želeo sam da čujete to direktno od mene: Dyson je započeo rad na električnom vozilu,“ rekao je.

Britanska kompanija se obavezala da će uložiti 2 milijarde funti, odnosno oko 2,35 milijardi dolara u projekat. Tim koji radi na kreiranju Dyson električnog automobila se sastoji od visokokvalifikovanih inženjera i drugih stručnih inovatora.

James Dyson, osnivač kompanije Dyson

Inovator je rekao da je Dyson tim počeo da radi na projektu još 1990. godine. „Do 1993. godine smo razvili nekoliko radnih prototipa,“ rekao je on. „Na našu žalost, tada niko nije bio zainteresovan da se bavi našim sistemom za uklanjanje izduvnih gasova i zaustavili smo projekat.“

Dyson je rekao da se kompanija posvetila novoj tehnologiji izrade baterija još pre par godina.

„Moja ambicija da pronađem rešenje za problem globalnog zagađenja vazduha je ostala,“ rekao je on.

Olya Leptoukh, menadžerka komunikacija kompanije Dyson, izjavila je da je od 1990. godine kompanija uložila milijarde funti u razvoj motora, baterija i generalno tehnologije.

Dayson nije otkrio detalje o vozilima koje planira da proizvede niti kada će biti dostupna, ali svakako sa ovim ulazi na prilično zgušeno tržište. Moraće da se takmiči sa Nissan Leaf-om, najprodavanijim električnim automobilom na svetu, zatim sa novim modelom Chevy Bolt i novim Model 3 vozilom kompanije Tesla. Mercedes, BMW, Honda i Volkswagen su predstavili svoje konceptne električne automobile na ovogodišnjem sajmu automobila u Frankfurtu.

Zanimljivo je i to što Velika Britanija planira da blokira prodaju novih benzinskih i dizel motora počev od 2040. godine.

Izvor: CNN, Ubergizmo

Please follow and like us:

Advert

Pin It