Cyber kriminalac ukrao 100 miliona dolara

Američko ministarstvo pravosuđa i FBI izneli su detalje o hapšenju Evaldasa Rimasauskasa, kojeg smatraju odgovornim za prevaru putem koje su dvije IT kompanije ostale bez 100 miliona dolara.

Američko ministarstvo pravosuđa i FBI objavili su detalje o slučaju cyber kriminala čija su žrtva bile dvije neimenovane tehnološke kompanije.
Ovom prilikom je uhapšen Litvanac Evaldas Rimasauskas, koga se sumnjiči da je od dve pomenute kompanije na prevaru izvukao oko 100 miliona američkih dolara.

Security concept: computer keyboard with word Cyber Crime, selected focus on enter button background, 3d render

U izveštaju o ovom slučaju ne spominju se imena kompanija, ali napominje se da se jedna specijalizirala za nuđenje usluga i proizvoda povezanih sa Internetom, dok se druga bavi online društvenim servisima i mrežnim uslugama.

Spomenuti Rimasauskas svoju je prevaru zasnovao na činjenici da je u Letoniji 2014. godine registovao firmu kojadeli ime sa jednom poznatom azijskom kompanijom koja se bavi računarskim hardverom. Potom je krivotvorio podatke koji pripadaju originalnoj kompaniji iz Azije pa je u njihovo ime počeo slati email poruke kompanijama koje su kasnije postale žrtve prevare.

Kako te kompanije imaju ugovor o dostavi hardvera s azijskom kompanijom čije je podatke Rimasauskas krivotvorio za potrebe svoje fiktivne firme istog imena, prevara je uspela.

Treba napomenuti da se Rimasauskas poslužio i phishingom kako bi došao do korisničkih podataka zaposlenika  oštećenih firmi, a time ujedno i do službenih dokumenata i dopisa između kompanija i azijskog proizvođača hardvera koji su mu omogućili verodostojnije sprovođenje prevare.Kada je došlo vreme za isplatu novca za naručeni hardver, Rimasauskas je ponudio svoje bankovne račune u Letoniji i na Kipru. Kako bi se novcu što bolje sakrio trag, Rimasauskas je dobijeni novac premeštao na velik broj drugih računa otvorenih u Letoniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Hong Kongu.

Do otkrivanja prevare sredinom marta ove godine, Rimasauskas je uspeo prikupiti oko 100 miliona američkih dolara. Sada mu preti maksimalna zatvorska kazna od 20 godina.

Please follow and like us:

Advert

Pin It