Čačanska firma za primer

Kompanija Elektrovat iz Čačka, iako joj to nije primarna delatnost, sve više ulaže u obnovljive izvore energije. Njihova poslovna zgrada postala je jedna od energetski najefikasnijih u Srbiji.

Proizvodne hale često su bučne i hladne, pa rad u njima nije uvijek ugodan. Ali, to nije slučaj s radionicom za izradu elektroormara u kompaniji Elektrovat. Pomoću senzora, ovdje je uvijek idealna temperatura, koja se automatski podešava zavisno od broja radnika u prostoriji.

“Zadovoljstvo je raditi u takvim uslovima, imamo ozvučenje, muziku, toplo je zimi, leti imamo klimu, baš prijatno”, govori Dejan Madžarević, elektromonter.

Elektrovat zgrada

Bunar i sistem cevovoda

Zgrada u kojoj je ovaj proizvodni pogon smešten napravljena je s ciljem što racionalnije potrošnje energije. Tri toplotne pumpe geotermalnom energijom greju i rashlađuju prostorije.

“Vodu crpimo iz bunara sistemom cevovoda, koji možete snimiti ovde, i uglavnom su to površinske vode. Skoro možemo reći da su to vode iz priobalja reke Zapadne Morave, koje su tu, u našoj neposrednoj blizini”, ističe projekt menadžer Elektrovat-a Dejan Jovašević.

U letnjim mesecima toplotne peći generišu temperaturu od približno 16 stepeni, dok je na jednom ekranu zimi najmanje 40 stepeni kako bi u zgradi bilo dovoljno toplo.

“Maksimalna angažovana snaga našeg objekta, čak i u najhladnijim zimskim mesecima, ne prelazi 12 kilovata. A potrošnja ovog objekta je na nivou nižem od četiri kilovat-časa po metru kvadratnom mesečno”, kazao je direktor marketinga Elektrovata Žarko Simeunović.
Žaluzine od aluminijuma, pored zanimljivog izgleda, zgradi donose i značajnu uštedu energije: “Žaluzine na svim staklenim površinama povezane su sa meteorološkom stanicom, koja se nalazi na krovu zgrade, tako da se one automatski podešavaju, zavisno od vremenskih prilika. Tokom zime uglavnom su otvorene, dok su sada zatvorene ili poluotvorene”, kaže Simeunović.

Elektrovat zgrada 1

Solarna elektrana na krovu

I dok moderna arhitektonska rešenja i geotermalna energija ovu zgradu čine jednom od energetski najefikasnijih u Srbiji, sunčeva energija im dugoročno donosi velike uštede. Na krovu je solarna elektrana instalirane snage 55 kilovata. Struju proizvedenu ovde plasiraju u elektroenergetsku mrežu po povlašćenoj feed-in tarifi.

Elektrovat zgrada nocu“Želimo da pokažemo na našem sopstvenom primeru kako je najinteligentnije rešenje bolje od  najjeftinijeg rešenja, kako je bolje da se na jednom sasvim prihvatljivom vremenskom tranzijentu ulažu određena sredstva u ovako moderne tehnologije da bi se dobili benefiti koji su nesumnjivi”, smatra Simeunović.

Zbog dobrih efekata, Elektrovat obnovljive izvore energije odnedavno koristi i u svojoj staroj poslovnoj zgradi. Ova kompanija jedna je od malobrojnih u Srbiji a certifikatom ISO 50 001, koji podrazumijeva najviše svetske standarde energetske efikasnosti.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It