Srpske fabrike mogući snabdevači nemačkog giganta

Nekoliko srpskih preduzeća moglo bi u narednom periodu da postanu snabdevači nemačkog Eberšpehera, jednog od svetskih lidera u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju, grejača i rashladnih uređaja za teretna vozila i autobuse, izjavio je danas potpredsednik za upravljanje lancem snabdevanja te kompanije Tomas Ror.

Gospodin Ror u svojoj izjavi dodaje i informaciju da je već postignut dogovor da u januaru sledeće godine nemački eksperti za kontrolu kvaliteta posete Fabriku poljoprivredne mehanizacije (FPM) Agromehanika iz Boljevaca, i dodao da i Metalac iz Gornjeg Milanovca, posle prošlogodišnje kupovine Fabrike automobilskih delova (FAD) iz istog grada, takođe ima mogućnost za proizvodnju auto-delova.

eberspaecher_wilsdruff

Delegacija kompanije Eberšpeher, koja je prošle godine imala promet od 4,4 milijarde evra i 8.600 zaposlenih u 60 proizvodnih pogona u 25 zemalja sveta, Srbiju je prvi put posetila u julu kada je, uz pomoć Privredne komore Srbije, regionalnih privrednih komora i Razvojne agencije Srbije, razgovarala sa predstavnicima 12 domaćih privrednih društava, potencijalnim dobavljačima delova.

“Prilikom posete u julu razgovarali smo sa dosta potencijalnih dobavljača, ali ovog puta smo posebno posetili pet kompanija kako bismo videli njihove kapacitete i da li mogu da snabdevaju automobilsku industriju”, rekao je Ror, koji je sa saradnicima obišao kragujevačke kompanije “Teknia KG” i “Gomma line”, “Metalac” iz Gornjeg Milanovca, “Ming” iz Niša i FPM Agromehanika iz Boljevca.

Ror je kao dobar primer naveo “Metalac”, koji, kako je rekao, proizvodi delove od nerđajućeg čelika koji mogu da nađu primenu u industriji izduvnih sistema, i “Agromehaniku”, čije mašine mogu da se iskoriste za izradu senzora.

“Automobilska industrija je veoma zahtevna i ima visoke standarde kvaliteta koji moraju da se ispune. Preduzeća u Srbiji imaju dobru osnovu da to dostignu… One su pokazale veliko interesovanje, žele da sarađuju, motivisane su, i zaposlili su ljude kako bi dostigli potrebni nivo”, rekao je Ror.

eberspacher-logo-2

On je dodao da je ideja da eventualni dobavljači iz Srbije budu angažovani za nove proizvodne programe Eberšpehera.

“Iz Srbije za sada nemamo dobavljače i ovo je naš početak. Početkom meseca otvorili smo novo postrojenje u Velikom Varadinu (Oradea) u Rumuniji, i širimo se sve više”, rekao je Ror.

Nemački privrednik pohvalio je i angažovanje Privredne komore Srbije u uspostavljanju kontakta između Eberšpehera i srpskih preduzeća.

“Sve je dobro organizovano sa potencijalnim dobavljačima i za nas je bilo lako da ih posetimo, ocenimo i razgovaramo s njima o tome šta nam je potrebno i šta mogu da nam ponude. Ovo je najlakši način da dobijemo nove dobavljače”, zaključio je Ror.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It