Britanski naučnici razvili USB koji otkriva nivoe HIV virusa u krvi

Naučnici sa britanskog Imperial College London i kompanije DNA Electronics razvili su USB stik koji sa 95% tačnosti utvrđuje nivo HIV virusa u krvi.

Novi izum dopušta pacijente da sami nadziru svoj HIV nivo u krvi. Uređaj ima 95% nivo tačnosti i potrebno je samo nešto više od 30 minuta što je veliki pomak u odnosu na dosadašnju tehniku koja je mogla trajati danima pa čak i nedeljama.

hiv-usb-stick

USB funkcioniše tako što se na određenu zonu stavi kap krvi za analizu, koja menja nivo kiselosti na metalnom delu USB-a. Procesor koji se nalazi unutar ovog USB-a beleži nivo kiselosti koji pretvara u električni signal. Tek nakon tog procesa, USB treba priključiti na računar ili drugi prenosni uređaj, na kome se očitavaju rezultati. Naučnici su tokom testiranja uređaja obradili 991 uzorak krvi, i u proseku su dobili rezultat nakon 21 minut za svaki uzorak.

Ovaj značajan tehnološki pronalazak se sigurno neće skoro pojaviti u slobodnoj prodaji, ali će svakako doneti mnogo dobrobiti i pozitivnih promena u otkrivanju i lečenju HIV virusa, posebno u nepristupačnim i ruralnim krajevima planete.

Kako je čitav proces uzorkovanja krvi i testiranja veoma jednostavan, očekuje se da će u bližoj budućnosti ovaj USB stik biti na raspolaganju pacijentima koji su već zaraženi, kao i njihovim lekarima. Na taj način pacijenti i lekari bi lakše mogli da prate nivoe HIV virusa u krvi kako bi potvrdili dejstvo trenutne ili razmatrali promenu terapije.

Više o ovom pronalasku možete pogledati ovde.

Please follow and like us:

Advert

Pin It