Britanska ministarka: WhatsApp da bude dostupan policiji

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad ocenila je da je metoda kriptovnja koju koriste aplikacije poput WhatsApp-a neprihvatljiva i da se teroristima ne bi smelo dopustiti tajno komuniciranje.

Britanski mediji preneli su da je nešto pre napada u kojem je poginulo četvoro ljudi u središtu Londona, Halid Masud poslao kodiranu poruku putem WhatsApp-a.

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  Armed officers attend to the scene outside Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England.  A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

“Moj je stav da je to sasvim neprihvatljivo, da ne bi smelo postojati mesto na kojem teroristi mogu da se sakriju. Moramo osigurati da aplikacije poput WhatsApp-a, a ima ih puno takvih, ne pružaju tajno mesto teroristima za međusobno komuniciranje”, rekla je ona za BBC.

“Moramo osigurati da naše obaveštajne službe mogu da uđu u sastave kakav je kodirani WhatsApp.”

Sve poruke koje se šalju putem WhatsAppa su kodirane “end-to-end” metodom što znači da ih niko, ako ih presretne, ne može pročitati, uključujući organe za sprovođenje zakona.

Ta kompanija u vlasništvu Facebooka ističe da je zaštita privatne komunikacije njeno “temeljno uverenje”.

Please follow and like us:

Advert

Pin It