Bioničko oko vraća vid šaljući direktno slike u mozak

Naučnici sa Univerziteta Monash iz Australije uveliko rade na razvoju nove vrste bioničkog oka koje će biti u mogućnosti da potpuno ‘premosti’ funkciju ljudskog oka. Trenutno su u procesu regrutacije i doborovoljaca koji bi pristali da se na njima izvrše eksperimentalna istraživanja.

Kako prenosi New Scientist, naučnici planiraju da pacijentima ugrade 11 sićušnih pločica u delove mozga koji su zaduženi za vizuelne impulse, kako bi slepima i slabovidima vratili čulo vida. Svaka od tih pločica je opremljena sa 43 elektrode koji bi trebalo da stimulišu mozak električnim signalima u nastojanju da mozak “vidi” svetlosne imuplse u tačkama nalik pikselima. Ovakav sistem bi trebalo da omogući “vidjenje” slike u rezoluciji od 500 piksela, dok zdravo ljudsko oko ima rezoluciju slike od 1 do 2 miliona piksela.

bionicko oko

Bioničko oko – credit Monash University Australia

Naravno, ovo se ne može ni porediti sa zdravim okom, ali slepi i slabovidi ljudi bi na ovaj način dobili bar malo olakšanje u životu jer bi imali grubu sliku sveta kojim su okruženi.

Sam sistem se sastoi od naočara opremljenim digitalnom kamerom i senzorom za praćenje pokreta oka, koja pomeraju kameru u željenom pravcu. Pored toga, naočare poseduju i digitalni procesor i sistem za bežični prenos informacija, odnosno signala u mozak.

Dok Australijanci traže dobrovoljce za svoj izum, u Sjedinjenim Američkim Državama već par godina postoji sličan projekat bioničkog oka, razvijan na Univerzitetu MIT u Masačusetsu, o kom možete pogledati video u nastavku. Upozoravamo da deo sadržaja može biti uznemirujući.

Please follow and like us:

Advert

Pin It