APPLE PREUZEO KOMPANIJU KOJA SE BAVI VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM

Apple je sproveo još jednu akviziciju, ovaj put je za iznos od 200 miliona dolara preuzeta kompanija Lattice Data, koja se bavi ekstrakcijom korisnih podataka putem mašinskog učenja.

Kompanija Apple je ove nedelje izvršila još jednu akviziciju. Nakon kompanije koja se bavi proizvodima za praćenje sna, sada je preuzeta firma Lattice Data.

Reč je o kompaniji koja nudi uslugu pretvaranja nestrukturiranih podataka (takozvani tamni podaci ili “dark data”) u strukturirane i uporabljive podatke pomoću mašinskog učenja. Apple je prema dostupnim informacijama za ovu akviziciju izdvojio 200 miliona američkih dolara.

Usluga se temelji na projektu DeepDive razvijenom na Sveučilištu Stanford, radi ekstrakcije korisnih podataka iz veće količine tamnih podataka. Suosnivači kompanije Lattice Data su Christopher Re, Michael Cafarella, Raphael Hoffmann i Feng Niu, a nakon procesa završenog preuzimanja kompanije od strane Applea, svih 20 trenutno zaposlenih inženjera će biti premešteno u Cupertino.

Prema dostupnim glasinama Apple bi tehnologiju kompanije Lattice Data zasnovanu na mašinskom učenju mogao iskoristiti u budućim proizvodima, na primer za poboljšanje svoje virtualne asistentice Siri ili bi ona bila implementirana u budući pametni zvučnik koji bi predstavljao konkurenciju Amazonovom Echo zvučniku.

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It