Apple ima ideju da stvori automobilske senzore koji bi mogli drastično da smanje sudare

Apple je proučio ideju za Bluetooth senzore koji bi pomogli automobilima da „komuniciraju“ jedni sa drugima, prema ažuriranom patentu koji su objavili u četvrtak.

Senzori, koji bi najverovatnije bili zasnovani na bežičnoj tehnologiji kratkog dometa Bluetootha, skeniraju okolinu, komuniciraju sa drugim automobilima, senzorima i GPS sistemom, ažuriraju displej upravljačkog sistema automobila kako bi vozači održavali međusobnu distancu poput one koja se održava između ambulantnih kola ili automobila koji pretiču.

Foto: USPTO

Foto: USPTO

Patent ne opisuje tehnologiju kao sistem automobilske samo-vožnje, već ga upoređuje sa senzorom za parkiranje koji većina današnjih automobila ima.

Ipak, iako je ova tehnologija patentirana, ne znači da će ugledati svetlost dana van sedišta kompanije Apple – većina patentiranih tehnologija nikada zapravo i ne postane komercijalizovana, tako da postoji mogućnost da neće ni ova biti.

Takođe, ni ideja komuniciranja između vozila nije sasvim nova: The CAR 2 CAR komunikacijski konzorcijum je osnovan 2002. godine. Broadcom, na primer, već godinama radi na sličnoj tehnologiji. Qualcomm ima nekoliko rešenja, uključujući Bluetooth, Wi-Fi i 3G/4G LTE.

Ipak, ima smisla to što bi Apple želeo da se fokusira na ovakvu tehnologiju iz nekoliko razloga.

Izvršni direktor Apple-a Tim Cook, rekao je da kompanija u velikoj meri ulaže u izgradnju autonomnih sistema – a jedna od glavnih primena te tehnologije je upravo automobilska industrija. Apple već ima modifikovani mobilni operativni sistem, kao što je CarPlay, koji je dizajniran da se koristi u automobilima. Pošto autonomna vozila preuzimaju sve više tradicionalnih zadataka koje imaju vozači, CarPlay se može sve više koristiti.

Apple je takođe zainteresovan za poboljšanje bežične mreže u globalu. Sa svojim najnovijim bežičnim slušalicama, AirPods, Apple je otkrio novi W1 čip kako bi poboljšao performanse.

Pored svega toga, Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na putevima dala je predlog zahteva da se sve više ovakav sistem komunikacije među vozilima koristi na putevima, predviđajući da bi tehnologija mogla „sprečiti ili smanjiti ozbiljnost povreda ili nesrećnih ishoda koji su povezani sa alkoholom i do 80 posto.“

Izvor: CNBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It