Amerika predstavila OLLI – prvi samoupravljajući 3-D štampani minibus

Na svetskoj sceni se pojavio novi proizvođač samoupravljajućih vozila u partnerstvu sa superkompjuterskom platformom Watson, kompanije IBM. Samoupravljajuće vozilo, koje je zapravo 3-D štampani minibus nazvan OLLI, predstavila je start-up kompanije Local motors, prenosi agencija FP.

OLLI, koji može da preveze 12 ljudi, zamišljen je kao vid prevoza na poziv putnika, koji mogu da naruče vožnju putem aplikacije na mobilnom uređaju, slično kao sa Uberom.

Olli minibus 1

Za sada samo jedan primerak OLLI-ja nudiće ovog leta besplatnu vožnju građanima Merilenda, a planirana su i dodatna probna testiranja u Las Vegasu i Majamiju.
Local motors je, takođe, u pregovorima za testiranje vozila i u drugim gradovima širom sveta, među kojima su Berlin, Kopenhagen i Canberra.

Olli minibus 2
Iako Google i nekoliko proizvođača automobila provode niz godina na testiranjima pre izbacivanja autonomnih vozila, suosnivač i generalni direktor Local motors-a, John Rogers, kaže da je ovo vozilo spremno da uđe u upotrebu čim propisi to dozvole.

Olli minibus

“Očekujemo da ćemo biti u stanju da odštampamo ovo vozilo za samo deset sati i sklopimo ga za još sat”, kazao je John, najavljujući istovremeno stotine mikro fabrika koje će proizvoditi ova vozila širom sveta.

Izvor i foto: agencije

Please follow and like us:

Advert

Pin It