Delta IV – Amerika lansirala najveću raketu u istoriji

Nakon što je program Space Shuttle poslat u istoriju 2011. godine, američki raketni program Delta IV Heavy, je nekim nepisanim pravilom, postala najmoćnija raketa na svetu. Raketa se i postrojenju United Launch Alliance, i visoka je nešto više od 71 ipo metar, što je čak punih 15 metara više od Space Shuttle-a. Rakete Delta IV u orbitu mogu da ponesu neverovatnu količinu tereta koja može težiti do čak 28 ipo tona.

Delta IV lansiranje 1

Zanimljivo je istaći i podatak da rakete iz programa The Delta IV Heavy nisu lansirane još od decembra 2014. godine, kada je obavljen poslednji probni let, pri čemu je raketa dostigla maksimalnu visinu od 5.800 kilometara i obišla zemlju dva puta. Jedini razlog zbog kog rakete Delta IV ne lete tako često je cena njihovog lansiranja koja iznosi oko 400 miliona dolara po jednom letu.

Delta IV lansiranje

 

Prošle subote je bio idealan dan koji je NASA iskoristila za uspešno lansiranje jedne od raketa Delta IV iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi. Delta IV je na sebi ovom prilikom u svemir ponela i telekomunikacioni satelit, koji će biti aktiviran tokom ove nedelje.

Delta IV lansiranje 2

 

Za sada nije poznato koliko dugo će program Delta IV još biti aktuelan i koliko dugo će ovo biti najveće i najmoćnije rakete na svetu, pošto Elon Musk sa svojim Space X timom uveliko radi na razvoju rakete Falcon Heavy, koja će biti veća od Delte i daleko jeftinija od nje za lansiranje. U ovom trenutku Delta IV za svako lansiranje “troši” 14 miliona dolara po toni, dok je Falcon Heavy sa 1,7 miliona dolara po toni lansirane težine daleko isplativija. Prema najavama Elona Muska, Falcon Heavy bi trebalo da poleti do kraja ove ili početkom naredne godine.

 

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It