Američke vlasti pokrenule inicijativu da električna vozila budu bučnija

Američka uprava za bezbednost u saobraćaju zatražila je da električni automobili pri malim brzinama budu bučniji kako bi ih čuli pešaci.

Nacionalna uprava za bezbednost drumskog saobraća (NHTSA) navela je da su električni automobili veoma tihi i da je takvo pravilo potrebno kako bi se pomoglo slepim pešacima ili ljudima s oštećenim vidom da primete vozila, preneo je BBC.

Bezbednosno pravilo o bučnijim električnim vozilima bi moglo da spreči i do 2.400 povreda u godini, saopštila je američka uprava za bezbednost u saobraćaju.

Električni automobil ilustracija - credit Techmalak

Električni automobil ilustracija – credit Techmalak

Novo pravilo se odnosi na vozila koja se kreću brzinom manjom od 30 kilometara na sat. NHTSA je navela da je su pri većim brzinama vozila bučnija pa ih pešaci čuju.

Proizvodjači električnih vozila imaju rok do 1. septembra 2019. da uvedu izmene kako bi se nova vozila opremila sisitemima za stvaranje zvučnih signala.

U Evropi proizvodjači automobila imaju rok do 1. jula 2019. da sve nove modele hibridnih i električnih vozila opreme akustičnim sistemom za upozorenje, dok je za postojeći modele odredjen naknadni rok za još dve godine.

Izvor: agencije

Please follow and like us:

Advert

Pin It