AMD povećava udeo na tržištu procesora

AMD je navodno u prvom tromesečju 2017. povećao udeo u prodaji procesora za 2,2%. To je prvi put da je Sunnyvale, proizvođač čipova u Kaliforniji ostvario primetan rast u prodaji od svog znatno većeg konkurenta – Intela.

Zadnje tromesečje u kojem je AMD ostvarivao dobit je bilo pre 3 godine, tačnije u prvom tromesečju 2014. godine kada je AMD ostvarivao rast dobiti, nešto veću od 1%.

Podaci dolaze iz PassMarkovog tromesečnog izveštaja o tržišnom udelu, koji se temelje na njihovim bazama podataka. Važno je napomenuti da, s obzirom na to da su podaci tržišnog udela PassMark-a temeljeni na referentnim podnescima, koji broje stvarne sisteme u upotrebi umesto prodanih sistema. Takođe ne uključuje konzole ili bilo koje druge operativne sisteme, koji nisu na Widowsu.

AMD je verovatno prodao sve svoje raspoložive Ryzen procesore od kada su se pojavili na tržištu.

Iako se rast od 2% ne čini baš mnogo, to je zapravo prilično značajan podatak iz više razloga. Ryzen je bio u prodaji samo zadnji mesec od celog tromesečja. I samo su najskuplji procesori Ryzen 7 bili dostupni u tom periodu.

Tokom marta ove godine Ryzen procesori su plasirani na sva veća svetska tržišta, i zbog ograničenih zaliha veliki deo njih se verovatno i prodao.

Treba uzeti u obzir da je paralelno sa plasiranjem Ryzena na tržište bilo problema i sa nedostatkom AM4 matičnih ploča. Danas je tržište stabilizovano, tako da mnoge AM4 matične ploče su dostupne i sa dovoljnim zalihama, koje su i dvostruko veće od stanja procesora na zalihama.

U vremenskom razdoblju od 1. januara 2017. do 31. marta iste godine AMD CPU korisnička baza je narasla sa 18,1%, isključujući konzole, na 20,3%, što predstavlja akumulativni rast od 12%.

Ryzen je službeno debitovao početkom marta, a većina rasta od strane AMD-a u prvom tromesečju pripisuje se korisnicima koji su kupilidesktop računare sa Ryzen procesorom, tokom poslednjeg meseca prvog tromesečja.

U aprilu je kompanija uz Ryzen 7 izdala i pristupačniju liniju Ryzen 5, za kojuse veruje da će dodatno povećati interes i tržišni udeo u prodaji procesora.

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It