Amazon i vlada Velike Britanije testiraju dronove za isporuke paketa

Amazon je ušao u partnerstvo s vladom Velike Britanije u projektu testiranja dronova za isporuke paketa. Ova usluga bi trebalo da smanji vreme isporuke, na 30 minuta, ili kraće.

Pre partnerstva sa Velikom Britanijom, Amazon je testiranje dronova obavio u Kanadi i Holandiji. Sve to je uticalo da cena akcija Amazona od početka godine poraste na oko 56% i u julu dostigne rekordno visoku vrednost.

Prime Air dron kompanije Amazon - foto credit Amazon

Prime Air dron kompanije Amazon – foto credit Amazon

 

Ceo sistem je osmišljen tako da dron pokupi pošiljku u skladištu, odleti do primaoca i tamo je ispusti. Dron se može kretati vertikalno, preći oko 15 km na visini od 120 metara, te poneti paket težine od oko 2,5 kg. Za lokaciju testiranja su izabrane ruralne i prigradske oblasti. Amazon istovremeno razvija i senzore koji će omogućiti da dronovi prepoznaju i zaobiđu prepreke. Testiraju s i jata dronova kojima upravlja jedan operater.

amazon drone

Prošle godine, Kancelarija za patente i žigove SAD-a, predstavila je način na koji bi bespilotna letelica mogla da pokupi paket i odnese ga na određenu destinaciju, uz komunikaciju sa ostalim dronovima koji su u vazduhu i koji bi na taj način poboljšali planiranje ruta. Međutim, Amazon je često dolazio u sukob sa američkim regulatornim vlastima, posebno sa Američkom administracijom za vazduhoplovstvo, koja je nedavno objavila novi paket pravila, kojim je zaustavljeno prenošenje paketa dronovima, što je i dovelo do toga da Amazon prebaci lokaciju za istraživanje i razvoj dronova u druge zemlje.

Please follow and like us:

Advert

Pin It