CO-EL i Yamaha pametnom odlukom pobedili recesiju

Investicije u pravo vreme, na pravom mestu i sa pravim planom uvek donose odlične rezultate, i to nijedan ozbiljan privrednik i poslovni čovek ne može opovrgnuti. Naravno, nije uvek lako doneti takvu doluku, posebno ne u turbulentnim i ekonomski neizvesnim vremenima, kao što je ovo danas u kom živimo.

Kompanija CO-EL S.rl, sa sedištem u mestu Mozzate nedaleko od Milana, upravo je donela takvu odluku tokom 2014. godine, kada je upravni odbor odlučio da svoj proizvodni pogon površine 3.500 kvadratnih metara usavremeni sa tri proizvodne linije kompanije Yamaha, na kojima bi se proizvodile štampane ploče. U to vreme, bila je to neverovatno hrabra odluka, uzimajući u obzir da su se sva značajnija tržišta oporavljala od recesije koja je zadesila čitavu planetu.

elco line

“Teška vremena su najbolji momenat za investicije, kako bi po oporavku uslova na tržištu mogli na pravi način da odgovorite na potražnju i potrebe klijenata ” – objašnjava Lorenzo Colombo, osnivač i suvlasnik kompanije CO-EL S.rl i dodaje – “Iskoristili smo priliku da saradjujemo sa Yamahom, i to nam je pomoglo da ostvarimo neverovatan napredak u produktivnosti i kvalitetu ali i onome što možemo da uradimo”.

Odluka da krenemo napred sa partnerima iz Yamahe uključivala je i zamenu svih postojećih proizvodnih linija sa tri najnovije Yamahine linije YS24, YS24X i YS12 zajedno sa YSi-V linijom za kontrolu, koje su zajedno u stanju da stoprocentno obave posao kontrole i inspekcije štampanih ploča u relanom vremenu, i tako zapravo potvrde perfektan proces proizvodnje.

lorenzo elco

“Štampanje ploča je presudno za kvalitet čitave proizvodne linije, jer ono je prvi korak u čitavom procesu daljeg razvoja finalnog proizvoda. Yamahine mašine svojim stoprocentnim učinkom u realnom vremenu omogućavaju da ne razmišljamo o daljem toku proizvodnje u kome će se naći štampane ploče. Uz pomoć Yamahe naši proizvodi su odlična osnova za naše partnere i klijente” – kaže gospodin Lorenzo uz opasku da od trenutka kada su aktivirali novu opremu, operateri na mašinama troše i do 70% manje vremena na kontrolu kvaliteta, jer mašine to rade umesto njih.

“Automatska optička kontrola (AOI) je nekada bila najbitnija za uočavanje grešaka i propusta, kako bi sprečili da ploče nižeg kvaliteta napuste fabriku. Sada, naše nove mašine iz Yamahe proizvode toliko kvalitetne ploče, da AOI koristimo samo da potvrdimo da li je svaka ploča dobro sastavljena sa komponentama nakon štampe. Nedavno smo proizveli dvostranu štampanu ploču sa oko 450 komponenti po montaži, i postigli stopu greške od neverovatnih 4 do 5 ploča na proizvedenih 1.000” – kaže gospodin Colombo.

Ova investicija je donela nekoliko poboljšanja kompaniji CO-EL, kao što su veća brzina proizvodnje, jednostavnija podešavanja, bolji softverski paket, tačnije postavljanje komponenti pri montaži, a prema procenama gospodina Lorenza Colomba, produktivnost kompanije je porasla za blizu 35%. Kako navode iz kompanije, sledeći korak je da investiraju i osavremene i svoju drugu fabriku u Rumuniji, koja je sa radom počela 2007. godine sa jednom proizvodnom linijom.

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It