Novi polimer sam signalizira i najmanje oštećenje

Poznato je da su mnoge nesreće u industriji, vazduhoplovstvu i svemirskim misijama izazvane mikropukotinama od kojih su nastajala sve veća oštećenja, koja su nakon nekog vremena dovela do fatalnih pucanja materijala.

Naučnici Univerziteta Illinois pod vođstvom profesorke Nensi Sotos i inženjera aeronautike profesora Skota Vajta, objavili su naučni rad u kojem predstavljaju svoj novi polimer koji bi mogao služiti kao sistem za rano otkrivanje malih oštećenja pre nego što dođe do težih posledica.

Kada se u polimeru pojave pukotine, mikrokapsule u njegovom sastavu se otvore, stvarajući hemijsku reakciju koja mikrooštećenja učini vidljivim pomoću boje.

ilinois polimer

Kapsule su pH osetljive, što znači da će bilo kakvo oštećenje uzrokovati promene u boji, u rasponu od žute do crvene, pri čemu nisu potrebne nikakve druge hemikalije. Šta su pukotine veće i dublje, to će izazvati veće količine crvene boje, pa ćete znati da se sa njima nije za šaliti, već možete odmah organizovati potrebne popravke i zamene “umornih i potrošenih” materijala.

Ovo funkcioniše sa više vrsta polimera kojima se prekrivaju metali, drugi polimeri i staklo, a jedna od važnijih odlika je i u tome što ne postoje znakovi degradacije. “Kapsule će ostati netaknute sve dok se ne pojave stvarne pukotine ili oštećenja, pa ne može doći do lažne uzbune”, navodi profesorka Sotos, dodajući da u poređenju sa drugim tehnikama, ova metoda nije ni preskupa, čime je vrlo pogodna za korišćenje u aeronautičkoj industriji. “Polimer mora sadržati samo 5% mikrokapsula da bi bio delotvoran u prikazivanju oštećenja”, kaže Sotos, dodajući da je zbog toga njegova sposobnost u samodetektovanju oštećenja isplativa za korišćenje.

Naučnici sada planiraju da ovu tehnologiju za detekciju spoje sa tehnologijom samopopravki, pa će budući materijali koji sami otkriju pukotine, pokušati sami i da poprave oštećenja, što će biti zanimljivo za proizvođače štampanih ploča i drugih polufabrikata i finalnih proizvoda za elektroniku.

 

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It