Za nauku u Srbiji izdvojeno 130 miliona evra

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvorio je danas 10. Festival nauke u Beogradu i rekao da je ove godine iz budžeta Srbije za nauku izdvojeno 130 miliona evra.

Šarčević je na otvaranju Festivala nauke na Beogradskom sajmu rekao da je nauka u Srbiji “jako dobra” i najavio dosta projekata sa Amerikancima i Kinezima u oblasti obrazovanja.

“Ovih dana smo imali sreću u nesreći. Desilo se da nam je prošlo poglavlje 25, poglavlje o nauci”, rekao je on i dodao da je otvaranjem poglavlja 25 o nauci i istraživanju nauka u Srbiji “stala u rang sa evropskim naukama”.

Šarčević je rekao da Festival nauke mora da se širi i pozvao učenike, studente, prosvetne radnike i naučnike da ostvare tu misiju.

nauka-liustracija-dbclipart-com

Programska direktorka jubilarnog, desetog Festivala nauke, Aleksandra Patenković rekla je da se u Srbiji ljudi baƒve naukom ne zbog para i slave, već iz ljubavi.

“Imamo dobre učenike i imamo jako dobre naučnike, naša nauka ima budućnost”, rekla je ona i dodala da festival pokazuje da mladi u Srbiji imaju “druge izbore i budućnost” osim onih koji im se klasično nude.

Direktorka Festivala nauke Ana Jovanović rekla je da je ovogodišnje izdanje festivala jubilarno i izrazila nadu da će biti odražno “bar još deset” Festivala nauke.

Festival nauke koji se pod sloganom “Čista desetka” održava u tri hale Beogradskog sajma okuplja više od 600 naučnika i demonstratora, koji će posetiocima sa ili bez naučnog predznanja predstaviti brojne eksperimente, radionice, predavanja i naučne-šou programe.

U halama 3, 3a i 11 posetiocima će biti predstavljene 53 premijerne naučne postavke, više od 60 naučnih i obrazovanih institucija iz Srbije, kao i gosti iz Nemačke, Švedske, Austrije, Slovenije, Estonije i Francuske.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It