VR izložba ‘Doživi Teslu’ od danas u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu

Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, marketing agencija Direct Media je Muzeju Nikole Tesle donirala jedinstvenu izložbenu postavku koja će ostati deo virtuelne baštine muzeja.

To je prva izložbena postavka u potpunom okruženju virtuelne realnosti (VR), pod nazivom “Doživi Teslu”, a radi se o inovativnom projektu, pošto veoma mali broj muzeja na svetu imaju ovakve postavke.

”Jedan od ciljeva Muzeja Nikole Tesle jeste učiniti Teslinu ostavštinu pristupačnijom i razumljivijom zainteresovanim posetiocima širom sveta i tehnologija virtuelne realnosti pruža neverovatne mogućnosti vizuelne rekonstrukcije situacije, prostora i ideja”, kaže direktor Muzeja Nikole Tesle, Branimir Jovanović.

Jovanović je rekao da su prihvatili inicijativu “Direct Media” i sa stručnjacima firme “Digital Mind” osmislili su sadržaj pet virtuelnih scena koje će biti predstavljene publici od danas 8. jula. Ova VR postavka u budućem periodu ostaje sastavni deo nove stalne postavke muzeja.

Direktor “Direct Media” Jovan Stojanović kaže da je obaveza uspešnih kompanija da pokreću razvoj celog društva i dodaje:”Posle najvećih svetskih muzeja koji su relativno skoro uvrstili virtuelnu realnost u svoje postavke, ponosni smo što ovaj globalni trend u godini velikog Teslinog jubileja i naše kompanije donosimo Muzeju Nikole Tesle. Time će naš muzej postati prva institucija na svetu koja je tehnologijom virtuelne realnosti oživela lik i dostignuća velikog naučnika”, rekao je Stojanović.

Nikola Tesla VR izlozba

Za potrebe kreiranje virtuelnog Nikole Tesle, “Direct Media” je ostvarila saradnju sa timom kompanije “Digital Mind”, koji uz stručnu podršku Muzeja Nikole Tesle oživljava Teslin lik i lokacije u kojima će on virtuelno boraviti i razgovarati sa posetiocima izložbe.

“Muzeji virtuelne realnosti su izvesna budućnost muzelogije gde posetilac nije više pasivni učesnik izložbe, već postaje aktivni deo priče koja se sada dešava svuda oko njega onog sekunda kada zakorači u virtuelni svet”, naglasio je autor izložbene postavke i direktor “Digital Mind”-a Vitomir Jevremović.

Jevremović je najavio da će život i dostignuća velikog naučnika posetiocu u virtuelnoj realnost prikazati sam Tesla kroz nezaboravno iskustvo koje inspiriše, provocira maštu i budi želju za saznanjem.

Kakva je bila Teslina soba u čuvenom hotelu Newyorker, a kakva njegova vizija budućnosti? Posetioci muzeja će stavljanjem VR headset-a na glavu, koji je nalik kacigi, moći da urone u virtuelni svet Nikole Tesle.

Sa otvaranjem postavke u muzeju biće pokrenuta i aplikacija za mobilne telefone, kao i internet sajt sa 3D prikazom, kako bi svi oni koji nisu u prilici da posete muzej, uključujući posetioce iz celog sveta, mogli da ostvare interakciju sa najvećim svetskim pronalazačem i upoznaju se sa njegovim dostignućima.

PR

Please follow and like us:

Advert

Pin It