UN upozoravaju na rastući digitalni jaz

Digitalni jaz koji razdvaja razvijene i zemlje u razvoju sve više raste, upozoravaju UN u svom izveštaju. Jaz se produbio zahvaljujući povećanoj brzini internet veze u razvijenim zemljama.

Oko 52% svetske populacije i daje nema pristup internetu, piše u izveštaju organizacije Global Broadband Progress. Takođe, u izveštaju piše da je poboljšani pristup mreži bio ključni pokretač nekih drugih društvenih ciljeva.

Prosečna globalna brzina internet pristupa bila je do sada oko 7,2 megabita u sekundi (mbps), navodi se u izveštaju, u kom je razmotreno kako se širokopojasne, telefonske i druge komunikacijske tehnologije koriste širom sveta.

Dodato je i da glavna slika prikriva značajne razlike između nacija. Uopšteno govoreći, brzina internet veze u razvijenim državama raste brže nego na drugim mestima. Na primer, navedeno je da je prosečna brzina pristupa u Južnoj Koreji iznosila do sada 28,6 mbps, a u Singapuru je zabeležena maksimalna brzina viša od 184 mbps.

Suprotno, drugačiji je rezultat kod mnogih zemalja u razvoju, kao što je u Nigeriji dostupna 1,5 mbps brzina mreže i nije se značajno poboljšala od prošlogodišnjeg izveštaja koje su objavile UN.

Jaz bi se mogao proširiti zbog „produbljivanja nejednakosti u globalnoj povezanosti između početnika, usvajača i zemalja lidera,“ piše u izveštaju.

Razlike između nacija sa zrelom hi-tech infrastrukturom i zemljama u razvoju su se takođe produbile, jer šira upotreba tehnologije može pomoći drugim društvenim ciljevima, rekle su UN.

Povećano korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija moglo bi ubrzati napredak nacije ka, na primer, održivoj poljoprivredi ili boljem zdravstvenom sistemu za građane.

„Digitalni alati mogu poboljšati zdravstveni sistem, osnažiti pacijente i pružiti bolju medicinsku uslugu i obrazovanje za sve,“ kažu UN.

Dok je tehnologija igrala veliku ulogu u stvaranju napretka u mnogim zemljama, UN su primetile da većina svetske populacije još uvek nema pristup internetu.

Postojale su i regionalne razlike, jer je Evropa na vrhu tabele internet pristupa, dok je 76% Evropljana moglo da koristi internet. Nasuprot tome, samo 21,8% ljudi u Africi može pristupiti internetu.

„Postoje velike praznine u povezivanju, uglavnom zbog nedostatka infrastrukture, pristupačnosti, nedostatka veštine ili nedostatka relevantnog lokalnog sadržaja,“ navodi se u izveštaju.

Izvor: BBC

Please follow and like us:

Advert

Pin It