Teslin karavan oduševljava djake širom Srbije

TESLIN karavan obišao je ove nedelje osnovce iz škola “Avram Mrazović” i “Branko Radičević” u Somboru, kao i osnovce iz škola “Jovan Jovanović Zmaj” i “10. oktobar” u Subotici. Oko 250 dece iz ova dva grada je bilo u prilici da se upoznaju sa stvaralaštvom i idejama Nikole Tesle uz pomoć “Samsungove” mobilne učionice. Kako bi se osnovcima četvrtog razreda na najbolji način približila tema, osmišljena su interaktivna predavanja uz aktivno učešće mališana u demonstracijama nekih od Teslinih eksperimenata. Osnovcima u Somboru i Subotici najveće interesovanje je izazvao ogled sa obrtanjem bakarnog jajeta, prilikom čega im je objašnjen princip obrtnog magnetskog polja i indukcionog motora.

tesla karavan plakat

Plakat Tesla karavana

– Deca su oduševljena. Koncept je odličan, prilagođen uzrastu i đaci se na pravi način i u pravo vreme uvode u svet nauke i istraživanja. Ovo je model aktivnog učenja uz pomoć novih digitalnih tehnologija i trebalo bi da ga ima mnogo više u našoj obrazovnoj praksi. Čuli su za Nikolu Teslu, ali sada imaju jasniju sliku o tome ko je on zapravo i koliki je njegov značaj za celokupno čovečanstvo. Deci bi trebalo da se upravo kroz ovakav savremeni oblik nastave približi stvaralaštvo svih naših velikana. Ovo je još jedan od načina da ih dodatno motivišemo, da veruju u sebe i svoje ideje – naglasila je Ljiljana Pendžić, učiteljica iz subotičke osnovne škole “10. oktobar”.

Tesla karavan u Subotici

Tesla karavan u Subotici – foto credit agencija SVA

Projekat “Budi kao Tesla” pokrenula je kompanija “Samsung” u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle i Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje je ova kompanija inicirala u okviru obeležavanja 160 godina od rođenja slavnog naučnika.

ŠIROM SRBIJE

TOKOM decembra i januara, Teslin karavan mogu da očekuju osnovci širom Srbije.

Maršruta Teslinog karavana za mesec decembar:

Vršac 21.12.

Novi Sad 22.12.

Požarevac 23.12.

Beograd 24.12.

Valjevo 25.12.

Kragujevac 28.12.

Kraljevo 29. 12.

Niš 30.12.

Tokom januara karavan će posetiti Šabac, Zaječar, Čačak, Vranje, Užice i Novi Pazar.

Projekat „Budi kao Tesla“ je rezultat dugogodišnje saradnje kompanije Samsung sa Muzejom Nikole Tesle, samo jedan u nizu iniciranih u čast 160 godina od rođenja velikog naučnika.

 

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It