Svečano otvorena šesta Fabrika znanja u Podgorici

Pored uvek zastupljenih IT sadržaja, “Fabrika znanja 2016” u Podgorici obeležava i veliki jubilej – 160 godina od rođenja najpoznatijeg velikana iz sveta nauke, Nikole Tesle.

Na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, juče je svečano otvorena šesta regionalna IT manifestacija “Fabrika znanja” kompanije Comtrade.

fabrika-znanja-2016-a-podgorica

Najveći regionalni događaj u regionu okupiće u naredna dva dana preko 3.000 učenika, studenata i profesora, koji će kroz dvodnevnu edukaciju i zabavu imati priliku da se upoznaju sa najaktuelnijim trendovima iz oblasti informacionih tehnologija. Pored uvek zastupljenih IT sadržaja, “Fabrika znanja 2016” obeležava i veliki jubilej – 160 godina od rođenja najpoznatijeg velikana iz sveta nauke, Nikole Tesle.

Manifestaciju “Fabriku znanja” na Univerzitetu Donja Gorica svečano je otvorila ministarka nauke u Vladi Crne Gore, prof. dr. Sanja Vlahović.

Obraćajući se prisutnima na otvaranju, predsednik kompanije Comtrade, Veselin Jevrosimović, istakao je “Fabrika znanja” nastala sa idejom da je znanje glavna pokretačka snaga razvoja čitavog regiona.

fabrika-znanja-2016-vesa-jevrosimovic-podgorica

“Kao što je poznato, Fabrika znanja je najveća regionalna edukativna IT manifestacija, a na ovogodišnjem okupljanju obeležićemo i značajan jubilej – 160 godina od rođenja velikana svetske nauke, Nikole Tesle. Teslino nasleđe je na mnogo načina još uvek aktuelno. I nije slučajno što ovogodišnja izložba u okviru Fabrike znanja ima naziv “Nikola Tesla – čovek budućnosti.” Svet i dalje čeka nove vizionare, a uz to, svi pokazatelji govore da globalne potrebe za IT stručnjacima nastavljaju da rastu. Zbog toga i Fabrika znanja gleda u budućnost. Ali, kao predsednik kompanije Comtrade koja posluje u celom svetu, znam da nije važno odakle se dolazi, već kuda se stremi. Uz talenat, obrazovanje i vrhunsku posvećenost, Comtrade-ovi stručnjaci razvili su revolucionarnu myRyanair booking and travel platformu koja otvara novo poglavlje u svetskoj avio-industriji. Američka softverska kompanija Citrix koristi našu SCOM monitoring tehnologiju, a povereno nam je i da unapredimo upravljanje ogromnim sistemom za skladištenje podataka u CERN-u. I sve ove uspehe postigli smo zahvaljujući IT stručnjacima koji su imali početke slične vašim. A najbolji savet koji na kraju mogu da vam uputim, jeste da počnete sa razmišljanjem o svojim budućim projektima – već danas”, istakao je na otvaranju Veselin Jevrosimović.

Od začetka projekta 2009. godine do danas, kroz pogone “Fabrike znanja” prošlo je preko 17.000 mladih.

“ Fabrika znanja 2016” baviće se raznovrsnom tematikom iz oblasti IT-ja, sa akcentom na kreativne i edukativne sadržaje. Učesnici će moći da se upoznaju sa veštinama programiranja, tehnikom izrade Android aplikacija, novim internet profesijama i pojmovima kao što su “online monetizacija” i “Internet of things”.

Ovogodišnja “Fabrika znanja” stavlja težište na podsticaj inovativnih ideja i preduzetničkog duha među mladima. U skladu sa navedenim ciljem, kompanija Comtrade i “Fabrika znanja 2016” raspisali su konkurs za najbolju ostvarljivu poslovnu ideju – “Right Click 2016”. Rezultati konkursa proglašeni su danas, a prvoplasirani učesnik je student Ivan Vukićević, koji je osmislio Web portal za društvenu angažovanost timova u rešavanju nekog konkretnog društvenog problema.  Kao nagradu dobio je diplomu i Tesla televizor.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It