Srpskim istraživačima otvorena vrata ka američkim projektima

Istraživači iz Srbije od naredne godine mogu da konkurišu i da se uključe u američke naučne projekte koji su u toku, a koje finansira Nacionalni fond za nauku i mogu da konkurišu za nove projekte kao deo američkog tima, prenosi agencija Tanjug.

Uključivanje naših istraživača u tekuće projekte dogovoreno je na nedavnom sastanku predstavnika ministarstva prosvete i direktora američkog Nacionalnog fonda za nauku. Reč je o najvećem fondu na svetu koji finansira osnovna istraživanja sa godišnjim budžetom od 7,5 milijardi dolara.

“Naš krajnji cilj je bio da vidimo da li postoji mogućnost da dogovorimo zajedničke projekte srpskih i američkih istraživača koji bi bili sufinansirani od strane američkog Nacionalnog fonda za nauku i ministarstva prosvete”, rekao je za Tanjug pomoćnik ministra za nauku Nikola Tanić.

Ti zajednički projekti počeli bi da se realizuju od 2018. godine, a tome bi prethodilo organizovanje radionica u različitim gradovima na kojima bi učestvovali istraživači iz Srbije i SAD, kako bi se videlo da li postoji “dovoljno interesovanja i dovoljno kvaliteta”.

Već do kraja godine predstavnici američkog Nacionalnog fonda za nauku dolaze u uzvratnu posetu Srbiji, a radionice će biti organizovane tokom 2017. godine.

Dr Nikola Tanic - foto credit SMEITS

Dr Nikola Tanic – foto credit SMEITS

“Interesovanje je veliko i izvesno je da ćemo imati radionice iz matematike, fizike, biologije, itd”, rekao je Tanić. On očekuje da istraživači pokažu “veliko interesovanje, ozbiljnost i kvalitet” predstavnicima Nacionalnog fonda za nauku koji bi odlučili da li da potpišu ugovore o zajedničkim projektima sa srpskim istraživačima.

“Zajednički projekti znače mešoviti tim, sastavljen od istraživača iz Amerike i Srbije, a projekti bi bili sufinansirani delom od Nacionalnog fonda za nauku delom od Ministarstva prosvete”, pojašnjava Tanić.

Srpskim istraživačima već su otvorena vrata za zajedničke projekte sa kolegama iz Kine, a Tanić kaže da je sa kineskom stranom već potpisan Memorandum o saradnji kojim su definisani zajednički, veliki projekti.

Projekti iz oblasti prirodno- matematičkih i tehničkih nauka trajaće tri godine za svaki projekat predviđeno je izdvajanje od 400.000 dolara.

U narednom periodu Ministarstvo prosvete, preko odeljenja za nauku, pokušaće da istraživačima iz Srbije otvori i vrata Japana, da sa kolegama iz te zemlje rade na zajedničkim projektima.

Srbija u ovom trenutku godišnje za nauku izdvaja oko 130 miliona evra, to nije samo ulaganje u projekte i za materijalne troškove istraživanja, plate nego za nove prateće aktrivnosti kao što su nabavka strane literature, finansiranje učešće na kongresima u inostranstvu, finansiranje monografija.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It