Srpski robotičari juniori osvojili zlato u Kazahstanu – Roboland 2016

Na međunarodnom takmičenju robotike Roboland 2016 održanom početkom aprila u Karagandiju u Kazahstanu, juniorska ekipe Srbije osvojila je zlatnu medalju.

Treba istaći da su mladi robotičari ponikli iz sjajnog edukativnog programa robotike za osnovce koji je kreirala “Mala škola elektronike” o kojoj smo pisali na našem portalu. Naši mladi robotičari osvojili su zlatnu medalju za najbolji projekat u konkurenciji od preko 200 projekata koliko je učestvovalo na takmičenju.

Roboland je međunarodno takmičenje mladih iz oblasti robotike koje se jednom godišnje održava u Kazahstanu. Na takmičenju postoji više kategorija u kojima se roboti koje ekipe naprave mogu takmičiti: robot koji prati liniju, sumo robot, fudbal, obaranje čunjeva, kreativna kategorija, i mnoge druge. Ekipe pred komisijom prikazuju mogućnosti svojih robota, a na osnovu postignutih rezultata i osvojenih bodova proglašava se pobednik u svakoj kategoriji. Pored pobednika po kategorijama proglašavaju se i najbolji roboti na takmičenju po mišljenu sudija.

Zlatna ekipa robotičara juniora - Lazar i Mihailo sa svojim mentorom

Zlatna ekipa robotičara juniora – Lazar i Mihailo sa svojim mentorom

“Zlatnog” robota su napravili Lazar, učenik prvog razreda srednje škole, i Mihailo koji je učenik osmog razreda osnovne škole. Njihov robot koji je Srbiji doneo juniorsko zlato iz robotike, prvo je osvojio 5. mesto u kategoriji Creative B u konkurenciji 19 timova, a onda i prvo mesto u sudijskoj kategoriji u konkurenciji od preko 200 timova.

Pošto se takmičenje održavalo daleko od Srbije, tehnički je bilo nemoguće poneti i rezervne delove, alat i ostali materijal za eventualne popravke i dorade na robotu, pa je izazov za našu ekipu juniora robotičara utoliko bio veći, jer su robota napravili na licu mesta od materijala koji im aje bio na raspolaganju i upravo tako došli do pobedničkog trona.

Za ovaj uspeh zaslužni su Udruženje elektroničara Srbije i njihov projekat Mala škola elektronike, gde su Lazar i Mihailo stekli sva znanja potrebna za izradu robota. Treba istaći entuzijazam i veliku ljubav prema elektronici i robotici, koju stručnjaci i predavači iz Male škole elektronike prenose na već nekoliko generacija svojih polaznika, promovišući tako nauku, elektroniku i robotiku kod dece i mladih iz osnovnih i srednjih škola, podstičući ih da se aktivno bave naukom.

Please follow and like us:

Advert

Pin It