Srednjoškolci iz Zrenjanina zainteresovani za elektroniku i robotiku

Elektrotehničku i građevinsku školu Nikola Tesla u Zrenjaninu pohađa oko 700 đaka, a ove školske godine učesnici na školskim takmičenjima postigli su zavidne rezultate iz elektrotehnike, građevine, elektromehanike za termičke i rashladne uređaje, fizike i programiranja.

Elektrotehnicka skola NIkola Tesla Zrenjanin

Kristijan Puja, učenik III razreda, na međuokružnom takmičenju iz elektronike, bio je treći, a ove godine prvi put je učestvovao i na republičkom takmičenju iz robotike. Brod hranilica za ribe na daljinsko upravljanje, doneo mu je prvo mesto. “Ima jedan daljinski koji smo napravili preko mikrokontrolera. On spušta hranu, ima jedan elektromagnet preko kog spušta hranu, motor koji može da ide napred i nazad isto preko daljinskog, kao i kormilo koje regulišemo potenciometrom”, rekao je Kristijan.

Alekandar Krnjajić, učenik IV razreda, je na smeru arhitektonski tehničar. Još od osnovne škole zainteresovao se za ovu oblast, a planira da od jeseni školovanje nastavi na arhitektonskom fakultetu. Na poslednjem republičkom takmičenju zauzeo je drugo mesto. “Iz razgovora sa studentima sa fakulteta i sa profesorima saznao sam da učenici ove škole imaju jako dobro predznanje. Omiljeno mi je crtanje na kompjuterima i projektovanje. To je nešto što me najviše interesuje”, izjavio je Aleksandar.

Takmičenje iz robotike i interface-a u Zrenjaninu

Takmičenje iz robotike i interface-a u Zrenjaninu

“Dajemo dobru osnovu našim učenicima, tako da kad završe ovu školu, bez obzira da li je to elektrotehnički smer ili građevinski smer, slobodno mogu da konkurišu na bilo koji fakultet. Imaju uspešne rezultate i posle, kada nastavljaju školovanje, a takođe i ako se opredele da dalje rade, znači da ne nastavljaju svoje školovanje, oni mogu dobro da se valorizuju na tržištu radne snage”, rekla je Marija Servo, direktorka Srednje elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla”.

Balanji Deneš, učenik III razreda, školuje se na smeru elektromehaničar za rashladne i termičke uređaje, a bio je četvrti na republičkom takmičenju. Među onima je koji po završetku srednje škole planiraju da rade. “Da, nastaviću da radim u ovoj oblasti kući ili ću negde u komšiluku da popravljam frižidere, veš mašine, šporete, zamrzivače”, izjavio je Balanji.

Ova škola ima 32 odeljenja, na obrazovnim smerovima elektrotehničke i građevinske struke, i oko 700 učenika, od kojih većina planira dalje da se školuje i usavršava u izabranom obrazovnom profilu.

Please follow and like us:

Advert

Pin It