Srbija ulaže 9 miliona evra u školovanje IT stručnjaka

Ministarski tim Vlade Srbije za podsticaj razvoja IT sektora pripremio je Akcioni plan čiji je cilj da se u narednih pet godina broj školovanih IT stručnjaka sa sadašnjih 1.500 godišnje poveća na 3.000. Vlada je za narednu godinu pripremila oko 9 mil EUR za tri strateške mere, koje resorno ministarstvo planira da realizuje u saradnji sa fakultetima i ostalim ministarstvima.

Pomoćnica ministra prosvete za razvoj i visoko obrazovanje Vesna Mandić kaže da je prva od tri mere pokretanje istraživačkog fonda za profesore i saradnike na fakultetima, koji će razvijati inovirane studijske programe u oblasti IT, kroz uključenje stručnjaka iz privrede na konceptu dualnog obrazovanja. Za tu namenu Vlada će izdvojiti 900.000 EUR.

Sledeća mera je u vezi za povećanjem upisnih kvota, a kako je najavila Mandić, na sastanku će se razgovarati o tome kakvi su uslovi za akreditaciju i povećanje dozvole za 15 tehničkih fakulteta. Treća mera o kojoj će biti reči, kaže ona, tiče se rešavanja prostornih problema sa kojima se ti fakulteti suočavaju.

– Ministar Šarčević već vodi razgovore o privođenju nameni dve kasarne u Nišu za potrebe tehničkih fakulteta u tim univerzitetskim centrima – izjavila je Mandić i dodala da resorno ministarstvo radi na rešavanju tog problema i u Beogradu, Nišu i Čačku.

it-clasroom

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Zoran Jovanović prisustvovao je sastanku i tom prilikom izjavio kako je dobio obećanje da će ETF, koji je godinama “kuburio” s prostorom, sada dobiti rešenje tog problema.

Kako je rekao, najviše njihovih studenata želi da ode u uspešne kompanije kao što su Microsoft i Nordeus, gde su interesantni poslovi, ali i vrhunske plate, zbog čega je potrebna pomoć države.

Dekan fakuteta inžinjerskih nauka iz Kragujevca Dobrica Milovanović istakao je da je ovaj Akcioni plan došao u pravo vreme za njegov fakultet koji je prošle godine, kada je upisao prvu generaciju, imao interesovanje tri na prema jednom slobodnom mestu. Kako je naveo, njima prostor nije problem, ali treba zaposliti nove nastavnike i obezbediti dovoljan broj slobodnih mesta za studente.

Rade Doroslavački, dekan Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, rekao je da je potrebno da se promene zakonska rešenja poput onih da se smanje davanja IT sektoru i da se pooštri kontrola sive ekonomije, te da će tako IT sektor automatski napredovati.

– Imamo tržište dovoljno da sutra možemo da zaposlimo još nekoliko hiljada inženjera, ali treba ih “stvoriti” – naveo je on i dodao da je problem njegovog fakulteta nedostatak prostora.

I Dragan Janković, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu, rekao je da je najveći problem na njegovom fakultetu manjak mesta za zainteresovane studente.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It