Srbija na 9. mestu u promociji programiranja

Tokom ovogodišnje Evropske nedelje programiranja, koja je obeležena od 15. do 23. oktobra, Srbija je, prema dosadašnjim podacima, deveta po broju događaja posvećenih promociji programiranja

Srbija je zauzela ovu poziciju u konkurenciji 53 zemlje koje su učestvovale na ovoj manifestaciji, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekominikacija. U našoj zemlji priređeno je 194 radionica, javnih časova, tribina i drugih promotivnih događaja posvećenih programiranju.

„Znanje o programiranju značajno je za sve profesije, jer će uskoro za obavljanje gotovo svih poslova biti neophodna kombinacija društvenih i informatičkih veština, zbog čega je veoma važno da sa tim upoznajemo ne samo decu i mlade, već i sve druge građane, kako bi na vreme mogli da se uključe u aktuelne tokove informacionog društva“, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

programiranje

„Posebno smo zadovoljni što je najveći broj događaja nedelji programiranja organizovan u školama u Srbiji, što je pokazatelj da su i nastavnici informatike, koji su priredili ove promocije, zainteresovani da približe digitalne veštine što većem broju ljudi“, dodala je državni sekretar, izrazivši očekivanje da će informatika i programiranje biti uskoro i deo obavezne nastave u osnovnim školama.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo je Evropsku nedelju programiranja i tim povodom, u saradnji sa Startit centrom organizovalo je predavanja za učenike od osnovne škole, koje su održali ambasador Nedelje programiranja za Srbiju, nastavnik informatike Čaba Vereš, i drugi uspešni informatičari i programeri.

Inicijativu obeležavanja Nedelje programiranja pokrenuli su 2013. godine Mladi savetnici Evropske Digitalne Agende, sa ciljem da programiranje učini vidljivijim i dostupnijim svim građanima.

Evropska komisija podržava „Evropsku nedelju programiranja“ kao deo strategije za Jedinstveno digitalno tržište, kao i druge inicijative koje podržavaju razvoj digitalnih veština, uključujući i programiranje za različite ciljne grupe.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It