Softver iz Čačka na ceni u svetu

Suvlasnik čačanskog “Telneta” Aleksandar Kostić ističe da je to preduzeće razvilo veliki broj aplikacija počevši recimo od sistema za kontrolu kućne automatike, popularni “internet of things”.

“Nedavno je na sajmu u Berlinu prikazana Samsungova ponuda, a mi se poslednjih godina aktivno bavimo razvojem na tom polju”. dodaje Kostić.

Nisu razmišljali o odlasku u inostranstvo kažu ovi programeri, već im je bio cilj da ostanu u rodnom gradu. U poslu im pomažu i studenti informatike.

telnet kostic

Aleksandar Kostić, suvlasnik kompanije TelNet – foto screenshot RTS

Drugi suvlasnik “Telneta” Miloš Dragićević ističe da u toj firmi studenti prođu kroz celokupan proces jednog softverskog rešenja od ideje do konkretnog proizvoda koji može da pomogne određenim pojedincima ili ljudima da unaprede svoje poslovanje.

telnet dragicevic

Miloš Dragićević, suvlasnik kompanije TelNet – foto screenshot RTS

Na Tehničkom fakultetu u Čačku veliko je inetresovanje upravo za informacione tehnologije.

Prodekan za nastavu Tehničkog fakulteta Milan Plazinić navodi da se na toj visokoškolskoj instituciji u junskom upisnom roku za jedno mesto za studijski program informacione tehnologije prijavilo više od tri kandidata. To nam je dalo mogućnost da izaberemo najbolje svršene srednjoškolce, dodaje Plazinić.

Praksu mnogi stiču tokom studiranja. Posla ima kažu i u Čačku i okolini.

“Ostalo mi je par ispita do kraja ja sam krenula na praksu pre pet meseci ovde u Čačku u jednoj firmi i tu sam se zaposlila pre mesec dana”, kaže studentkinja Marija Rafailović.

Nemanja Vićović navodi da je pre šest meseci počeo da radi u Kragujevcu. “Sigurno ću ostati tamo još narednih godinu dana. Iskreno imam veliku želju da se vratim u Čačak. Potražiću posao u drugoj firmi ili će ova gde trenutno radim otvoriti neku kancelariju ovde”, dodaje Vićović.

Preko dvadeset preduzeća u Čačku trenutno je registrovano za programiranje i pružanje softverskih usluga, podaci su Regionalne privredne komore Kraljevo. Još oko 70 radnji bavi se sličnim delatnostima.

Kako navode u Komori, tačan broj je veći, jer ima onih koji izrađuju softvere za inostranstvo i to uglavnom rade od kuće.

 

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It