Ruska silicijumska šuma – novo “oružje” Rusije

Početkom šezdesetih godina prošlog veka, tačnije 1963. godine, usred Sibira izgradjen je grad u kome je trebalo da žive najveći umovi tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Nakon nekoliko decenija, ovaj izolovani gradić doživljava renesansu kao novi centar tehnoloških inovacija. Akademgorodok – mesto gde se u ovom momentu nalaze najveći ruski naučnici koji svojim radom doprinose razvoju Rusije.

U samom centru grada nalazi se Academpark u kome rade najbolji inženjeri koji rade na ogromnom broju projekata – od najnovijih metoda genetičkog bioinženjeringa, preko MRI skenera pa sve do potrošake elektronike, mobilnih aplikacija, pametnih telefona. Sama gradjevina je impozantnih dimenzija, podseća na piramidu i svetski mediji je već nazivaju ruskom silicijumskom dolinom, što će ruskim vlastima svakako pomoći da budu konkurentniji u tehnloškoj trci i “bitkama” koje se vode na tržištu IT biznisa.

Akadempark

Zgrada Academparka – foto promo

– Poseban je osećaj biti u grupi najsavremenijih specijalista usred prirode. Fokusirani smo na pravljenje robota i isporuke, a kako smo udaljeni, moramo biti sposobni da nosimo robu više od 100km u svim vremenskim uslovima – navodi jedan od naučnika.

Akademgorodok i sam Academpark se nalaze na udaljenosti od 3.000 kilometara od Moskve i u njega je uloženo oko milijardu američkih dolara. U ovom delu Rusije letnje temperature dostižu i 40 stepeni, dok se zimi spuštaju na neverovatnij minus 30 stepeni Celzijusa. Nedavno je ovaj grad posetio i Putin koji je tom prilikom poručio da će Akadempark biti ruska kolevka inovacije.

Do pre 10 godina, ništa posebno se nije događalo na ovom mestu kada je predsednik Vladimir Putin došao iz posete Indiji gde je postojalo slično mesto. Tada je odlučio da će nekadašnji Akademgorodok postati nova kolevka ruske inovacije. IBM, Intel i Šlumberger su već otvorili svoje ispostave.

Oko 300 kompanija već je pronašlo svoje mesto u Akademgradu, a rade sve – od nano-keramike do pokretne grafike za američku industriju zabave.

– Mi obezbeđujemo kompletnu infrastrukturu tako da kompanije ne moraju da kupuju svoju opremu. To ovo mesto čini još privalčnijim investitorima – poručio je Dmitri Verkovod, direktor objekta.

Više o samom centru možete pronaći ovde.

 

Izvori

Please follow and like us:

Advert

Pin It