Robotika kao omiljeni predmet hrvatskih učenika

Zahvaljujući donacijama građana i kompanija koji su skupili novac za kupovinu 22 000 mini računara, deca u hrvatskim školama sastavljaju robote, uče programiranje i rešavanje problema. Nakon kampanje Instituta u kojoj je, zahvaljujući donacijama kompanija i građana prikupljeno 300 hiljada dolara, u škole je pre dva i po meseca poslano čak 22 hiljada mini računara, tzv. mikrobitova. Ideja je naišla na plodno tlo i velik odaziv, pa se u grupama za robotiku traži mesto više.

“Velik je interes – od onih malih četvrtih razreda pa i mlađih, skroz do osmih razreda, tako da smo jako zadovoljni” kaže Dragan Vlajnić, učitelj tehničke kulture i informatike.

Dobar deo te deece učestvuje u Croatian Makers ligi – takmičenju u robotici koje uključuje čak 360 škola, a sada se i širi. Prijave za takmičenje počele su u utorak.

“Uključićemo najbolje škole iz Croatian Makers Lige iz Hrvatske, kao i timove i Srbije i BiH koji po našoj licenciji imaju slične lige i napraviti jedan do dva evropska takmičenja i pobednici će ići u Šangaj”, kaže Nenad Bakić, suosnivač Instituta za inovativnost mladih.

Nakon kampanje Instituta u kojoj je, zahvaljujući donacijama kompanija i građana prikupljeno 300 000 dolara, u škole je pre dva i po meseca poslano čak 22 000 mini računara, tzv. mikrobitova.

Facebook je pun fotografija i snimaka svega što su deca napravila pomoću mini računara. Od banane koja svira, svetlećih ukrasa za kosu do pametnog sistema za navodnjavanje. U zagrebačkoj Elektrotehničkoj školi su uz pomoć doniranog naprednijeg mini računara osmislili sistem protiv poplava.

Ovim programom decu se uči da razmišljaju kritički, kreativno i svojom glavom, što je i suština školstva.

Please follow and like us:

Advert

Pin It