Prvi Data Science smer ipak na privatnom fakultetu

Grupa mladih profesora koji su doktorirali na prestižnim univerzitetima u svetu, odlučila je da pokrene novi studijski program u okviru Tehničkog fakulteta Univerziteta Singidunum

Data Science ili nauka o podacima je oblast koja je u usponu zadnjih nekoliko godina, a stručnjaci iz ove oblasti su veoma traženi, kako u svetu tako i u Srbiji.

Pre dve nedelje, ekipa okupljena u ICT akceleratoru i centru za edukaciju StartIt je, zajedno sa relevantnim ljudima iz industrije, pozvali novosadski FTN da odobri smer Data Science i omogući studentima ovog fakulteta da se i putem formalnog obrazovanja uključe u svetske tehnološke tokove.

Na konačnu odluku FTN-a još uvek se čeka, a u međuvremenu je stigla vest da će na jednom privatnom Univerzitetu, u školskoj 2017/2018., biti organizovan upravo smer Data Science, na engleskom jeziku. Pored smera Data Science, budući studenti će moći da izaberu i smer Embedded Systems.

ilustracija marketingdistilerry.com

ilustracija marketingdistilerry.com

Ovo je prvi Data Science program osnovnih studija, dok departman za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a nudi dvogodišnji master program pod nazivom “Primenjena matematika – nauka o podacima” za 20 budžetskih i 5 samofinansirajućih studenata.

Naime, grupa mladih profesora koji su doktorirali na prestižnim univerzitetima u svetu, odlučila je da pokrene novi studijski program u okviru Tehničkog fakulteta Univerziteta Singidunum, pod nazivom Software and Data Engineering,  u sklopu kog će studenti moći da biraju između gore navedenih opcija, od kojih je jedna i Data Science.

Budućnost ovog smera dosta će zavisiti od interesovanja srednjoškolaca, budućih studenata, za ovaj smer. Povodom toga se već preduzimaju konkretne akcije, pa će fakultet održati radionicu Uvoda u Data Science.

Pilot – intro bootcamp je namenjen studentima, srednjoškolcima, programerima i naučnicima koji su zainteresovani za oblast Data Science. Na događaju će se predstaviti stručnjaci iz ove oblasti, a koji dolaze, kako iz akademije, tako i iz industrije. Radionica je besplatna, a svoje prisustvo možete potvrditi ovde.

Više informacija o predmetima koji će se izučavati u okviru ovog veoma traženog obrazovnog profila i ko su renomirani predavači, možete pročitati na ovom linku.

via

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It