Pobednici Balkanske matematičke olimpijade otvorili Sajam tehnike

Jubilarni, 60. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća svečano je otvoren na Beogradskom sajmu i trajaće do petka, 20 maja. Uz kratak istorijat, zanimljivosti i značajna dešavanja koja su pratila ovu manifestaciju od osnivanja do danas, na ceremoniji svečanog otvaranja obeleženo je i 160 godina od rođenje Nikole Tesle. Dostignuća ovog našeg a svetski priznatog naučnika predstavljana su uz kadrove i priloge iz Muzeja Nikole Tesle.

Sajam tehnike otvaranje

Sajam su otvorenim proglasili članovi srednjoškolske matematičke ekipe Srbije – pobednici ovogodišnje, 33. Balkanske matematičke olimpijade za učenike srednjih škola, održane od 5. do 8. maja u Tirani. U ime ostalih članova ekipe – Igora Medvedeva, Ognjena Tošića, Alekse Konstantinova, Nikole Sadoveka i Nikole Pavlovića, izlagačima, gostima i posetiocima Sajma tehnike obratio se Aleksa Milojević. Uz zahvalnost na ukazanoj časti i poštovanju njihovog truda i rada, Aleksa je rekao da je matematika usko povezana sa tehnikom i inženjerstvom, tako da u budućnosti treba očekivati još veću povezanost mladih matematičara sa ovom prestižnom manifestacijom.

Sajam tehnike otvaranje 1

Zlatnim matematičarima na bini se pridružila i Danka Selić, generalna direktorka Beogradskog sajma, koja im je uručila ček u iznosu od 180 hiljada dinara. Novac će ravnopravno podeliti svi članovi ekipe, a mogu ga iskoristiti za odmor, putovanje ili pripremu za neke nove izazove, a njih ne treba predugo čekati – sledeća matematička olimpijada održava se krajem jula u Hong Kongu.

 

 

Šta vas očekuje na sajmu ove godine

Na sajmu učestvuju izlagači iz Srbije, BiH, Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Makedonije, Nemačke, Rusije, Slovenije, SAD, Turske, Tajvana, Turske, Konga Brazavil, Kanade, Kipra, Poljske i Švedske.

Biće predstavljeno i više od 100 tehničko-tehnoloških novosti i inovacija, a organizovani i brojni stručni prateći program.

Povodom 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle i jubileja Sajma tehnike biće postavljeno i nekoliko izložbi “Istorija robotike”, “Teslin transformator”, kao i “Mladi talenti na putu naših slavnih naučnika i pronalazača”.

Beogradski sajam gornji

Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 dinara. Parking je 100 dinara po satu.

Radno vreme Sajma tehnike je od 10.00 do 18.00, a poslednjeg dana sajma od 10.00 do 17.00.

Please follow and like us:

Advert

Pin It