Otvara se “Tesla hall” u Moskvi

Povodom dva velika jubileja: 160 godina od rođenja velikog srpskog fizičara Nikole Tesle i 120 godina od patentiranja njegovog izuma, čuvenog “kalema” odnosno Teslinog transformatora, u Moskvi će danas 23. marta biti otvoren Naučno-zabavni centar “Tesla hall”.

Krajem januara, kao svojevrsna najava za otvaranje ovog centra, u moskovskom metrou je bila održana manifestacija: “Noćna lekcija u metrou: Nikola Tesla”, o čemu smo već pisali na portalu SMT.RS, tokom koje su posetioci mogli da vide razne mogućnosti Teslinog velikog izuma. Na programu povodom otvaranja ovog centra 23. marta će biti prikazan pozorišni šou grupe “Tesla FX”.

Tesla Hall Moskva

Umetnici u svom nastupu koriste Tesline visokofrekventne transformatore, oko kojih se javljaju “ukroćene” munje dužine pet metara, napona 2 Megavolta. Jedan od organizatora Andrej Kulješov povodom otvaranja kaže: “Kreativna grupa ‘Tesla FX’, društvo poklonika Nikole Tesle, odlučila je da otvori ovaj centar odnosno da prikaže projekat u Moskvi. On kao takav nije jedinstven, jer postoji još jedan takav naš muzej – Električni muzej Nikola Tesla u Olimpijskom parku u Sočiju. Naša kreativna grupa otvara vrlo sličan, ali veći centar u Moskvi. Sve će biti veće – od prostora do Teslinih kalema, i više munja koje će biti duže. ”

Takođe, posetioci će moći da osete kako je to biti u kavezu, ali ne sa tigrovima, već u Faradejevom kavezu sa moćnim munjama. Organizatori kažu da će ova predstava biti kratak, ali vrlo upečatljiv kurs fizike za sve one koji su je učili u školi, a u međuvremenu zaboravili. O istoriji razvoja električne energije govoriće “profesor Ampervolt”.

Iako organizatori najavljuju fantastičan, ali i naizgled opasan šou, oni naglašavaju da razloga za strah nema. Dodaje se i da su ranije svi oni koji su bili zainteresovani za velika Teslina otkrića morali da putuju u Beograd i sve to vide u muzeju posvećenom liku i delu velikog naučnika. Od sutra će svi zainteresovani moći da vide mnoge Tesline izume i u Moskvi. Kulješov dodaje i da se nada da će uspostaviti saradnju sa kolegama iz beogradskog Muzeja Nikole Tesle i eventualno započeti saradnju. “Mi smo spremni i voljni da sarađujemo. Možda bismo mogli da razmenjujemo eksponate ili iskustva”, rekao je on.

Izvor i foto

Please follow and like us:

Advert

Pin It