Novosadski univerzitet po prvi put na Lajden listi

Novosadski univerzitet prvi put ušao je na Lajden listu, koju izrađuje istoimeni univerzitet iz Holandije.

Uz novosadski, koji je na 756-om mestu, na Lajden listi od ranije je i Beogradski univerzitet, a taj rezultat, kako su ocenili danas u rektoratu u Novom Sadu, nije značajan samo za akademsku zajednicu, već i za Srbiju, jer je svrstava među najuspešnije zemlje u regionu.

Rangiranje univerziteta nije pitanje toga ko je najbolji, već pre svega pitanje kvaliteta naučnog i nastavnog rada, istaknuto je na konferenciju u Rektoratu. Svaka od lista nosi određene kriterijume, a ova lajdenska ocenjuje stepen međunarodne saradnje i uticaj koji se ostvaruje u svetu nauke, jer kao kriterijum uzima ne puki broj objavljenih radova, već njihovu citiranost.

“Indikator predstavlja broj citata koji su ti radovi imali. Citati su način da se utvrdi koliko uticaja rad objavljen u nekom časopisu ima na oblast nauke. Drugi važan kriterijum je u stvari međunarodna saradnja koju univerzitet ostvaruje kroz istraživačke projekte”, objasnila je prof. dr Snežana Smederevac prorektor za nastavu UNS-a.

Tako je u godini u kojoj je prvi put rangiran na Lajden listi, Novosadski univerzitet imao je tri rada među jedan odsto najcitiranijih naučnih radova u svetu, 62 u 10 odsto citiranih, a 470 na listi 50% najcitiranijih naučnih radova, izjavila je profesorka Smederevac. A kada je reč o drugoj komponenti, a to je ocena međunarodne saradnje 495 radova rezultat su koautorstva sa naučnicima iz zemalja čija je granica udaljena do 100 kilometara.

rektorat Novi Sad

Zgrada rektorata Univerziteta u Novom Sadu

Veru da će Novosadski univerzitet ostati i na Lajden listi, ali i na Webometrics listi na koju je takođe ušao ove godine, izrazio je i rektor prof. dr. Dušan Nikolić. Iako kako je istakao nijedan univerzitet ne može da tvrdi da je apsolutno najbolji u svemu, rangiranja jesu važna, te će Univerzitet u Novom Sadu učiniti sve da to bude i prepoznato, jer kako kaže kapaciteta za takva priznanja ima.

Neki od alata koje će omogućiti da se UNS nađe i na drugim rang listama svakako su novouspostavljeni Centar za strategijske i napredne studije, proaktivni pristup konkursima za sredstava Evropskih fondova, rad na interdisciplinarnim studijskim programima, nagrade najboljim mladim istraživačima, ali i iskusnim profesorima, ocenio je rektor.

A bolje uslove, kako se nada, omogućiće i Memorandum o razumevanju potpisan sa kompanijom Microsoft. Time je nastavljena saradnja koju su pojedini fakulteti imali sa Microsoft-om, rekao je profesor Nikolić i dodao da se nada da će nove alate i resurse od sada koristiti ne samo oni naučnici čije delovanje je usmereno na informacione tehnologije, već šira akademska zajednica na univerzitetu, što će, kako ocenjuje, pomoći da drže korak sa svetom.

Direktor kompanije Microsoft za Srbiju i Crnu Goru, Željko Vujinović, rekao je da Memorandumom nije određena konkretna vrednost saradnje kompanije i univerziteta, jer kako kaže ona neće obuhvatiti samo programe i opremu.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It