Nemanja iz Novog Sada u Finskoj pravi i lansira satelite

Nemanja Jovanović, inženjer iz Novog Sada, u Finskoj završava doktorske studije i lansira male satelite.

Jovanović je nakon završetka elektrotehnike i računarstva na FTN, na univerzitetima u Finskoj i Švedskoj stekao zvanje mastera svemirskih tehnologija i sada je inženjer sistema i softvera nanosatelita.

Nemanja Jovanovic naucnik

Nemanja Jovanović u laboratoriji

Kaže da je uspeo da spoji nekoliko disciplina koje primenjuje u lansiranju novih tehnoloških čuda, a sve je počelo od takmičenja EUrobot u Novom Sadu i Petnice, čiji je bio polaznik. Mladalačko interesovanje za svemirsku robotiku dovelo je do toga da danas izrađuje satelit koji će nositi raketa Falcon 9.

“Nanosateliti imaju mase do 10 kilograma, tako da može da se lansira veći broj satelita sa jedne rakete, što smanjuje troškove. Na Univerzitetu u Finskoj istraživanja su počela pre šest godina kada se i javila ideja da naprave prvi domaći satelit, Aalto-1. Lansiranje se očekuje za dva meseca” – objašnjava Jovanović, koji je osnovao i sopstvenu firmu za izradu satelita.

deo satelita Aalto 1

deo satelita Aalto 1

 

“Drugi, Aalto-2 biće lansiran krajem godine i učestvovaće u zajedničkoj misiji skoro 50 nanosatelita u istovremenim merenjima zemljine atmosfere” – objašnjava Jovanović i ističe da se nada da će učestvovati i u misiji posete asteroida koju organizuju NASA i Evropska svemirska agencija (ESA). Ideja misije je da, dok sonda NASA pri velikoj brzini udara u asteroid, ESA satelit kruži oko mesta udara i obavlja merenja.

Nikola Jovanović (levo) sa kolegama iz SpaceMasterGroup istraživača

Nikola Jovanović (levo) sa kolegama iz SpaceMasterGroup istraživača

 

Nanosateliti su napravili bum u komercijalizaciji svemirskog sektora koji je prethodno bio uglavnom rezervisan za jake nacionalne agencije” – kaže Jovanović, i dodaje: “Već se radi na projektima u kojima će ovi uređaji u bliskoj budućnosti nadgledati useve, detektovati šumske požare ili navoditi brodove da zaobilaze ledene sante. Očekuje se i razvoj svemirskog rudarstva, servisnih satelita za opravku ili uklanjanje starih satelita te proizvodnja materijala u bestežinskom okruženju. Broj lansiranih nanosatelita naglo raste, a prag za ulazak u ovu industriju snižen je pa bi i IT kompanije iz Srbije bez problema mogle da se priključe” – ističe Jovanović.

Više o projektima na kojima Nikola radi sa svojim kolegama, možete videti na ovom linku.

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It