NAUČNICI U SRBIJI TRAŽE SVOJA PRAVA

Nekoliko stotina zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti protestovalo je juče u Beogradu tražeći smenu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjana Verbića i uvodjenje institucionalnog finansiranja te oblasti.

Predsednica Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Djurdjica Jovović rekla je novinarima na protestu na Trgu Nikole Pašića da status naučnih radnika treba da bude rešen, kako zaposleni u toj delatnosti ne bi više bili “trošak” države.

protest naucnika

Naucni radnici tokom protesta. Photo credit: Milan Nešić

Glavni razlozi današnjeg protesta isti su kao i 2013. godine. Tražimo da se ne finansiramo projektno iz stavke specijalizovane usluge, koju svako ministarstvo koristi za troškove reprezentacije i putovanja, dok naše ministarstvo tu vidi zarade za naš naučno-istraživački rad“, kazala je Jovović.

Kako je navela, zaposleni u naučno-istraživačkoj delatnosti traže i da budu izjednačeni sa svojim kolegama na Univerzitetu i da dobiju institucionalno finansiranje na osnovu koga bi imali “zagarantovanu platu”.

“To je problem koji nas decenijama muči ali niko nije imao snage, znanja ili para da ga reši. Objavljujemo radove u medjunarodnim časopisima, prepoznaje nas medjunarodna javnost, ali ne i naš ministar. Pozivali smo ga u više navrata na sastanke, ali je on te pozive ignorisao, rekla je predsednica Sindikata.

Jovović je istakla da je Verbić sa saradnicima imao 18 meseci da donese novu strategiju, zakon i da na vreme raspiše novi konkursni period, dodavši da “sve rade u poslednjem momentu”.

“Rečeno nam je da moraju da objave konkurs u decembru što je za nas strašna činjenica jer ne znamo sa čime ulazimo u 2016. godinu. Nema konkursa, zakona, strategije. Nacrt koji sada vidimo je zastrašujući, u prvom delu piše šta nisu uradili a u drugom navode da ce kriterijumi biti strožiji”, kazala je Jovović.

Ona je dodala da se to odnosi na sve istraživače, jer se projektni ciklus završava 31. decembra 2015. godine.

Budućnost nas koji radimo u institutima je neizvesnija, jer će naše kolege na fakultetima dobijati plate iz prosvete. Oni znaju za šta rade, a mi ne znamo“, kazala je Jovović.

Upitana zašto protestu ne prisustvuje veći broj naučnih radnika, Jovović je ocenila su zaposleni u toj oblasti “elita ove zemlje” i da ih je “sramota” da na ulici traže ostvarivanje prava.

protest naučnika

Protestna šetnja na Trgu Nikole Pašića. Photo credit: Blic

“Protest su podržali predstavnici 40 instituta ali ljude je malo sramota da izadju na ulicu. Na to nas je naterala nezainteresovanost ministra Verbića za naučni sektor u svom resoru. Današnji protest treba da ga opomene i pozove da shvati da postoji nas 6.000 zaposlenih, od čega 3.600 istraživača u 50-ak akreditovanih instituta”, rekla je Jovović.

Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića, učesnici protesta prošetali su do zgrade Vlade Srbije, gde su predali svoje zahteve.

Skup koji je obezbedjivala policija, završen je bez incidenata ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehološkog razvoja.

Izvor. Beta

Please follow and like us:

Advert

Pin It