NASA ima plan za traženje života na Evropi

Prošle godine NASA je zadala naučnicima zadatak izrade koncepta sonde koja bi mogla na Jupiterovom mesecu Evropi započeti potragu za tragovima života. Evropa se, naime, smatra jednim od najverojatnijih mesta u Sunčevom sistemu na kojem bi se mogao stvoriti život, pa NASA već neko vreme planira posetiti ovo mesto i proveriti to iz prve ruke.

NASA jupiter Evropa

Sada je tim od 21 naučnika dostavio NASA-i studiju izvodljivosti takvog poduhvata, koji bi imao tri cilja: tražiti dokaze života, ispitati nastanjivost Europe, i ispitati karakteristike površine ovog meseca za buduće robotske misije.

Tim je izradio plan za takvu misiju koji uključuje način istraživanja Evrope i njenog okeana slane vode koji se krije ispod ledene površine. Evropa je otprilike veličine Meseca. Ispod ledene kore, za koju se pretpostavlja da je duboka oko 15 do 20 kilometara, istraživači kažu da se nalaži uzburkani okean, koji je možda i 160 kilometara dubok.
Pošto gde god ima vode, ima i života, naučnike je već dugo kopkalo da li se u podvodnim okeanima Evrope krije život.
Izrađena studija uključuje i koncept sonde koja bi se spustila na površinu Evrope i tamo obavila istraživanja. Ovo je tek prvi korak prema pokretanju misije – plan je prema jupiterovom mesecu poslati letelicu u 2020-tim godinama. Ona bi nekoliko puta proletela pored Evrope i prema njoj poslala navedenu sondu.
Ostvari li se taj plan, u narednoj dekadi biće lansirana NASA-ina letelica čija je osnovna misija traženje života.

Biće to prvi takav projekat od 1970-ih godina prošlog veka kada su, sa istim ciljem, prema Marsu lansirane letelice iz programa Viking.

Please follow and like us:

Advert

Pin It