Najbolji mladi naučnik ne želi da ide iz Srbije, a evo i zašto

Najmlađi doktor nauka na Tehnološkom fakultetu Strahinja Kovačević (27) i dobitnik nagrade „Dr Zoran Đinđić“ ne želi da ode iz zemlje.
– Uvek može bolje, ali ja za svoj rad u Srbiji imam sve što mi treba. Uopšte ne razmišljam o odlasku u inostranstvo, osim na usavršavanje – kaže Kovačević.

On je i najmlađi dobitnik nagrade „Dr Zoran Đinđić“, koju Univerzitet u Novom Sadu dodeljuje najboljem mladom naučniku i istraživaču u Vojvodini. Ovu nagradu dobio je u konkurenciji 1.244 naučnika.

kovacevic strahinja

Strahinja Kovačević – doktorirao sa čistom desetkom – foto R. Getel/RAS Srbija

– Tek tri godine se bavim naučnoistraživačkim radom, a ovakvo priznanje mnogo znači – kaže Kovačević i dodaje da će nagradu od milion dinara iskoristiti kako bi kupio bolje računare.

– Bavim se istraživanjima u prehrambenoj industriji, ali i držim vežbe iz četiri predmeta na Tehnološkom fakultetu i oprema mi je vrlo bitna – kaže on.

Ključ uspeha, prema Strahinjinim rečima, u dobroj je organizaciji.
– Za uspeh je važna i volja, kao i entuzijazam. Ipak, najbitnija je dobra organizacija vremena i resursa i takav rad ne može da propadne – ističe on.

kovacevic strahinja

Strahinja Kovačević – doktorirao sa čistom desetkom – foto R. Getel/RAS Srbija

Kovačević je već u osnovnoj školi pokazao da će biti uspešan. Bio je nosilac Vukove diplome, a osnovne studije prehrambenog inženjerstva završio je sa prosekom 9,4. Masterirao je sa prosekom 9,8, a doktorske studije na Tehnološkom fakultetu završio je sa čistom desetkom.

Usavršavao se u Bugarskoj, Češkoj i Sloveniji, a ranije ga je nagradilo i Srpsko društvo hemičara, kao i dekan Tehnološkog fakulteta, za izuzetne uspehe tokom studija.

Kovačević je samo tokom ove godine objavio 14 naučnih radova u prestižnim časopisima. Rezultate njegovih istraživanja citiraju drugi naučnici, a njegov koeficijent citiranosti je već 50, što je zavidan rezultat.

Bravo Strahinja!

 

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It