Na Mesecu pronađen kiseonik sa zemlje

Iako oko Zemlje kruži na udaljenosti od 350.000 do 400.000 kilometara, izgleda da se Mesec povremeno umeša u našu atmosferu. Naučnici sada imaju razloga da veruju i kako se Zemljin kiseonik može pronaći i u tlu našeg najvećeg prirodnog satelita.

mesec

U naučnom listu Nature Astronomy naučnici su iznieli detalje studije u kojoj je zaključeno da se Zemljina atmosfera “rasteže” do Meseca kroz nekoliko dana u okviru 27-dnevne orbite.
Naime, Mesec je gotovo kontinuirano bombardovan solarnim vetrovima, ali tokom pet dana kada Mesec prolazi kroz deo Zemljinog magnetnog polja koji se proteže u suprotnom smeru od Sunca Mesec biva zaštićen i obogaćen našim jonima kiseonika.
To znači da Mesec, mrtvi svet bez atmosfere i života, na redovnoj bazi prima nusproizvode Zemaljskog života. Naime, veći dio kiseonika na Zemlji nastaje fotosintezom.

“Biološki kiseonik je kontaminirao površinu Meseca”, rekao je Kentaro Terada, astrofizičar sa Univerziteta u Osaki i čelnik tima naučnika koji stoji iza studije.

Hipotezu o Zemljinom kiseoniku na Mesecu naučnici nisu mogli potvrditi sve do sada, što sada mogu zahvaljujući podacima koje je sakupljao japanski lunarni orbiter SELENE.

Naučnici su primietili nešto neobično svaki put kada je letelica prošla kroz pokrivač Zemljine plazme – region vrućih čestica zarobljenih u izduženom delu magnetnog polja. Orbiter SELENE, poznat i kao Kaguya, detektovao bi tada i znatnu količinu jona kiseonika.

Via

Please follow and like us:

Advert

Pin It