Mladi informatičari iz Hrvatske uzeli tri medalje u Rusiji

U ruskom gradu Kazanu se od 12. do 19. avgusta 2016. održala 28. međunarodna informatička olimpijada – International Olimpiad in Informatics. Završena je prošlog petka dodelom medalja najuspešnijima među 308 takmičara iz 80 zemalja sveta. Hrvatski mladi informatičari na ovom takmičenju su osvojili jednu srebrnu i dve bronzane medalje, objavio je Hrvatski Savez Informatičara.

Iako je mlade informatičare od zlata na svetskoj informatičkoj olimpijadi delilo samo 13 poena, ovaj rezultat nastavak je niza izvrsnih rezultata (uključujući i tri zlata sa zadnje četiri Centralnoevropske informatičke olimpijade) koje mladi hrvatski informatičari postižu na takmičenjima i sa kojih se, po pravilu, ne vraćaju bez odličja.

Marin Kišić, Adrian Beker, Domagoj Bradač i Vilim Lendvaj Foto: HSIN

Marin Kišić, Adrian Beker, Domagoj Bradač i Vilim Lendvaj Foto: HSIN

IOI takmičenje se, prema propozicijama, sastoji od rešavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana takmičenja , u programskim jezicima Pascal , C / C ++ i Java pod operativnim sistemom Linux. Učenici se takmiče pojedinačno, a svaku zemlju učesnicu predstavlja tim od četiri studenta starosti do 20 godina uz dva mentora.

Reprezentaciju Hrvatske su činili Adrian Satja Kurdija i Frane Kurtović, a na Olimpijadi je učestvovao i Krešimir Malnar, član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee). Medaljama su se okitili Domagoj Bradač (srebro), Adrian Beker i Vilijem Lendvaj (bronza), i svi učenici zagrebačke KSV. gimnazije (MIOC-a).

via

 

Please follow and like us:

Advert

Pin It