Kod Prokuplja postavljen najveći teleskop u regionu

U astronomskoj stanici na planini Vidojevica, nedaleko od Prokuplja, postavljen je najveći teleskop u regionu, nazvan po čuvenom naučniku Milutinu Milankoviću, sa ogledalom prečnika 1,4 metra.

Stručnjaci ističu da je teleskop dvostruko veći od onih sa kojima su astronomi u Srbiji do sada radili. Sa novim robotizovanim teleskopom, astronomi imaju mogućnost da se uključe u savremene tokove posmatračke astronomije.
Uz pomoć teleskopa koji nosi ime Milutina Milankovića moći će da istražuju i najdublje tajne svemira – crne rupe, tamnu materiju, strukturu galaksija i drugo.

Opservatorija u Vidojevici kod Prokuplja - foto stazeibogaze.info

Opservatorija u Vidojevici kod Prokuplja – foto stazeibogaze.info

Teleskop je jedan od najsavremenijih, potpuno je robotizovan i kada se postavi nova kupola moći će da se koristi. Košta milion evra, a novac za njega obezbedila je Evropska komisija za istraživanja i inicijativu.

Za sada će biti smešten u montažnom objektu koji je privremeno postavljen, rekao je direktor beogradske Opservatorije Gojko Đurašević.

Prema najavama, svečano otvaranje i puštanje u rad novog teleskopa trebalo bi da se realizuje početkom juna.

U opservatoriji na Vidojevici, 25 kilometara od Prokuplja, do sada je bio instaliran teleskop prečnika 60 centimetara, a postoje i tri kamere koje neprekidno snimaju dešavanja na nebu.

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It