Kod Prokuplja počeo da radi najveći teleskop u regionu

Puštanjem u rad najsavremenijeg teleskopa prečnika glavnog ogledala od 1,4 metra, o kom smo pisali na našem portalu, Astronomska stanica na planini Vidojevica kod Prokuplja, postala je jedna od vodećih i najsavremenijih naučnih stanica ovakve vrste na prostoru jugoistočne Evrope.

Astro stanica Vidojevica Prokuplje 1

Kontrola i nadzor teleskopa “Milutin Milanković”, koji je smešten u pokretnoj kupoli vrši se u realnom vremenu preko interneta, a sam teleskop je dvostruko veći od teleskopa sa kojim su astronomi u Srbiji do sada radili, potpuno je automatizovan i, prema proceni astronoma, očekuje se da će omogućiti niz naučnih otkrića u narednom periodu.

Astro stanica Vidojevica Prokuplje

Vrednost teleskopa koji je nabavljen u okviru projekta Belissima je oko milion evra, a novac je obezbedila Evropska komisija za istraživanja i inicijativu i resorno Ministarstvo nauke. U organizaciji beogradske Opservatorije, na Vidojevici je u toku i naučni skup na kome učestvuje četrdesetak astronoma iz Srbije, Mađarske, Češke, Austrije, Nemačke i Engleske. Inače, astronomski stručnjaci tvrde da je astronomska stanica nadomak Prokuplja u potpunosti opravdala svoja očekivanja i pretpostavke da je nad Vidojevicom nebo kristalno jasno i najprozračnije u čitavoj Srbiji.

Opservatorija u Vidojevici kod Prokuplja - foto stazeibogaze.info

Opservatorija u Vidojevici kod Prokuplja – foto stazeibogaze.info

Izgradnja opservatorije na Vidojevici započeta je 2005. godine, gde je na 1.155 metara nadmorske visine ranije napravljena kupola u kojoj je 2011. godine postavljen manji teleskop prečnika 60 centimetara.

 

 

via

Please follow and like us:

Advert

Pin It