Kina aktivirala najveći radioteleskop na svetu

Kina je juče aktivirala najveći radioteleskop na svetu, čija je površina čak oko 30 fudbalskih terena, a istraživaće da li postoji inteligentan život van naše planete.

Ovaj projekat, zajedno sa nedavnim lansiranjem druge kineske svemirske stanice, pokazuje koliko rastu ambicije Kine u istraživanju svemira i sticanju prestiža na medjunarodnom naučnom planu, navodi agencija AP.

FAST - najveći teleskop na svetu nalazi se u Kini

FAST – najveći teleskop na svetu nalazi se u Kini – foto credit Xinhua

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua javila je da je stotine astronoma i zaljubljenika u svemirska istraživanja prisustvovalo današnjem lansiranju ovog radioteleskopa koji naučna zajednica naziva skraćenicom FAST – radio teleskop sferičnog prečnika od petsto metara (Five-hundred-metre Apertre Spherical radio Telescope).

Istražitelji su naveli da će FAST tragati za gravitacionim talasima, beležiti radio emisije sa zvezda i iz galaksija i osluškivati znake inteligentnog vanzemaljskog života.

Teleskop prečnika 500 metara nalazi se u ruralnoj zoni južne provincije Guidžu izmedju tri planine koji mu obezbedjuju prirodni oslonac. Njegova izgradnja trajala je pet godina i koštala je 180 miliona dolara. On je veći od Aresibo teleskopa u Portoriku, prečnika 300 metara.

Izgradnja konstrukcije od 4.450 panela, nazvane “Tijanjan”, ili “Oko neba”, počela je 2011. i završena je u julu.

Kina je takodje završila izgradnju turističkih pristupa, kao što je terasa za posmatranje na obližnjoj planini.

Kina izdvaja milijarde dolara za svemirska istraživanja i osvajanje svemira koje smatra simbolom nove snage zemlje.

via agencije

Please follow and like us:

Advert

Pin It