Kako Evropska Svemirska Agencija (ESA) priprema ljudske misije na Mesecu

ESA – evropska svemirska agencija objavila je zanimljiv video u kojem se mogu videti sve faze priprema misija na Mesec.

Centar EAC (European Astronaut Centre) koji je smešten u nemačkom gradu Kelnu, već duže vreme se  koristi kao glavna lokacija za obuku i trening astronauta, kao i za razvoj tehnologija koje bi članovima misija s ljudskom posadom, trebalo da omogući siguran dolazak, boravak i rad na Mesecu.

Sve to se razvija u okviru programa Evropske svemirske agencije u programu pod nazivom SpaceShip EAC, a u ovom videu možete videti kakve sve treninge moraju prolaziti astronauti, ali i kakva su tehnološka rešenja potrebna da se budućim istraživačima Meseca stvore svi preduslovi za boravak na našem prirodnom satelitu.

Za razliku od Apollo misija prije 47 godina, koje su predstavljale veliko kockanje s ljudskim životima, pošto NASA nije vodila previše računa o mnogim elementima, pa tako ni o mogućim “bljeskovima” opasnog sunčevog zračenja, nova faza posete Mesecu više ne sme ništa prepuštati slučaju, posebno zato što je prioritetna ideja da se tamo grade trajne svemirske stanice za boravak budućih astronauta.

ESA stoga vodi računa o izradi robota, rovera, landera i gradnji naselja, pri čemu zbog troškova prevoza opreme nastoje da iskoriste lokalni materijal, takozvani “regolit”, a važno je odlučiti i o najboljim mestima za sletanje i boravak, jer se pojedina područja Meseca jako razlikuju, a temperature variraju od -153 do +123 stepeni Celzijusa.

U svakom slučaju, ESA se zaista potrudila da verno prikaže sve elemente razvoja ovog programa, kako bi zemlje članice mogle videti na šta se troši njihov novac za evropske svemirske programe. Na žalost, za sada u ovom programu ne učestvuju Srbija, Hrvatska i zemlje Balkana, pošto nijedna država EX-YU regiona nema svoju svemirsku agenciju. Za Srbiju se može reći da ubrzanim koracima ide ka ESA, o čemu ćete blagovremeno čitati na portalu SMT.RS.

Izvori: vidi.hr i ESA-evropska svemirska agencija

foto i video: youtube.com

Please follow and like us:

Advert

Pin It